Brucellos
Brucellos smittar främst vid förtäring av opastöriserade mjölkprodukter, det vill säga mjölk och ost.
Vad är brucellos?
Brucellos är en zoonos, det vill säga en sjukdom hos djur som kan smitta till människor. Sjukdomen är sällsynt i Sverige men finns hos nötboskap, får, svin och get. Brucellos kallas också maltafeber eller undulantfeber.
En variant av brucella förekommer hos hundar. De fall som förekommit hos hundar i Sverige har fått smittan från utlandet. Denna smitta kan spridas till människor i sällsynta fall men det finns inga kända fall i Sverige.
Symtom
Sjukdomen orsakar ofta långdragna och återkommande symtom i form av kraftlöshet, viktnedgång, feber, svettningar och ökad trötthetskänsla även vid små ansträngningar. Det är också vanligt med värk i muskler och stora leder..
Orsak
Sjukdomen orsakas av flera olika bakterier av arten Brucella. Bakterien smittar främst vid intag av opastöriserade mjölkprodukter, det vill säga mjölk och ost. Man kan också bli smittad vid direkt eller indirekt kontakt med nötboskap, getter, får eller svin. Slakteriarbetare, bönder och veterinärer i länder där det förekommer brucellos löper större risk än andra att få sjukdomen. Smitta från människa till människa förekommer i praktiken inte.
Sjukdomen är utbredd i stora delar av den tropiska och subtropiska världen, inklusive Medelhavsområdet och Mellanöstern. I Sverige är det mycket sällsynt, sedan 1950-talet har endast enstaka fall rapporterats hos svenska djur och några fall per år diagnosticeras hos människor. De har nästan alltid smittats utomlands.
Diagnostik
Inkubationstiden, tiden från smitta till symtomdebut, är ofta lång, ofta 2–8 veckor, men den kan också vara så kort som en vecka. Säker diagnos kan ställas utifrån prov från blod, urin eller benmärg.
Behandling
Infektionen behandlas med antibiotika.
Enligt smittskyddslagen är Brucellos en anmälningspliktig och smittspårningsskyldig sjukdom. Det innebär att sjukvården måste rapportera inträffade fall enligt lag och man utreder hur smitta kan ha skett.
Prognos
Sjukdomen kan ha ett långvarigt förlopp. Prognosen är dock vanligtvis god.
I sällsynta fall kan bakterien sprida sig till olika organ kroppen och orsaka skelett- och ledinfektion, hjärnhinneinflammation och hjärtmuskelinflammation.