Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Infektion

Botulism

Botulism är en sällsynt sjukdom orsakad av ett gift från bakterien Clostridium botulinum, med symtom som synrubbningar, muntorrhet, talbesvär och muskelsvaghet.


Uppdaterad den: 2025-01-21

Annons

Vad är botulism?

Bakterien Clostridium botulinum kan producera ett toxin, det vill säga ett gift, om den får föröka sig i en miljö helt utan syre. Det är detta toxin som är orsaken till botulism. Bakterien är vanlig, den finns i jord och är i sig själv helt ofarlig.

Sjukdomen förekommer i tre huvudformer:

  1. Livsmedelsburen botulism. Detta är ett tillstånd som beror på intag av toxiner genom mat. När man pratar om botulism är det oftast denna form man menar.
  2. Sårbotulism. Sår som är förorenade med bakterien Clostridium botulinum (till exempel sår som inte är ordentligt rengjorda) kan i mycket sällsynta fall leda till produktion av toxinet och därmed till sjukdom.
  3. Spädbarnsbotulism. Hos spädbarn under ett år kan intag av bakterien leda till att toxin bildas i tarmen så att barnet blir sjukt. Detta är vanligast efter intag av honung, men bakteriesporer har också hittats i kamomillte.

Alla former av botulism är mycket sällsynta och det går flera år mellan varje allvarligt fall i Sverige. Sammanlagt har det rapporterats åtta fall i Sverige under perioden 2015–2024.

Annons
Annons

Symtom

Förloppet vid förgiftning kan variera mycket. De flesta fall är kortvariga med lindriga symtom som går över av sig själva.

Vid de sällsynta allvarliga förgiftningarna uppstår en ökad muskelsvaghet som efter hand också kan drabba andningsmuskulaturen, vilket kan leda till andningsstillestånd och död. Tillståndet börjar ofta med illamående och kräkningar, synrubbningar som dubbelsyn och problem att se klart. Senare uppstår muntorrhet och problem med att svälja och prata. Utspänd mage och förstoppning är andra vanliga symtom.

Vanligtvis tar det 12–36 timmar från intag av giftet till att symtomen startar, men tiden kan vara både kortare och längre. Vid sårbotulism kan det ta ända upp till tio dagar innan symtomen visar sig.

Orsak 

Toxinet leder främst till att nerverna förlamas. Giftet blockerar ett signalämne, acetylkolin, som kroppens nerver använder för att skicka meddelanden till bland annat muskler. Detta leder till att nerverna inte kan skicka de meddelanden som de behöver till musklerna, vilket resulterar i förlamning av musklerna.

Den vanligaste orsaken till botulism är intag rökt fisk, inlagd sill/strömming eller konserverad, rökt eller vakuumförpackad mat. Utöver rökt fisk kan giftet förekomma i hemkonserverade grönsaker och rökt kött om konserveringen inte utförts korrekt. Användning av orena sprutor bland personer med intravenöst missbruk kan också vara en orsak. Hos spädbarn är honung den vanligaste källan.

Annons
Annons

Diagnos

Diagnosen ställs utifrån typiska symtom och att personen berättar att den intagit misstänkta livsmedel. Provtagning för analys av botulinumtoxin i blod, avföring eller matrester bekräftar diagnosen.

Behandling av botulism

Vid misstanke om botulism ska den drabbade läggas in på sjukhus. Provtagning för botulinumtoxin görs på sjukhuset.

Behandlingen består av att ge ett motgift, antitoxin. Om den drabbade har svårt att svälja kan vätska och näring ges direkt i blodet. Vid förgiftningar där andningen är påverkad behövs ibland behandling i respirator, en maskin som andas för patienten. Förgiftningen avtar gradvis så att den förgiftade efter en tid kan andas på egen hand.

Förebyggande åtgärder

  • Den viktigaste åtgärden är att vara noga med hygienen vid tillredning av till exempel rökt fisk, inlagd sill/strömming och konserverade matvaror.
  • Undvik kontakt med jord och var noga med att använda rätt mängd salt vid inläggning av fisk.
  • Kasta konservburkar som buktar ut. Clostridiumbakterien producerar en gas och utbuktningen kan vara ett tecken på förorening.
  • Gifterna kan som regel oskadliggöras genom att koka maten i minst 10 minuter. Detta i sig dödar inte bakterien (C. botulinum), men som nämnts tidigare är bakterien inte farlig i sig själv. För att döda bakterien måste maten kokas under övertryck i minst 120 °C i minst 20 minuter.
  • Gifter från bakterien kan även bildas i hemlagad mat som är vakuumförpackad och som ligger i olja eller andra lufttäta lösningar.
  • Se även information från Livsmedelsverket om hur livsmedel bör hanteras för att undvika botulism.

Prognos

Prognosen för botulism är god om man får behandling i tid. De flesta som får behandling med antitoxin och stöd för andningen återhämtar sig helt. Allvarliga fall kan leda till döden om de inte behandlas, men med snabb och korrekt behandling är risken för dödsfall mycket låg.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.