Akut livmoderhalsinflammation, cervicit
Det är viktigt att använda kondom för att undvika livmoderhalsinfektion.
Vad är livmoderhalsinflammation?
Livmoderhalsen, som är den nedre delen av livmodern sträcker sig ner i slidan och avslutas med livmodertappen. En kanal i livmoderhalsen leder upp i livmodern. Inflammation i livmoderhalsen kallas på fackspråk för cervicit.
Tillståndet är ganska vanligt och förekommer oftast bland sexuellt aktiva kvinnor under 25 år. Den dominerande orsaken är klamydiainfektion.
Symtom
Man kan ha livmoderhalsinflammation utan att märka några symtom. Ofta får man dock flytningar, sveda och ibland lite dov värk i nedre delen av buken. Flytningarna är ofta slemmiga och kan innehålla var. Flytningarna kan även vara blodblandade. I många fall finns det samtidigt en infektion i urinröret, uretrit. Det kan orsaka sveda när man kissar.
Orsak
Livmoderhalsinflammation orsakas av infektion med bakterier eller virus och är ofta sexuellt överförd. De vanligaste orsakerna är klamydia, gonorré, mykoplasma och herpes. Risken att drabbas ökar om man har många sexpartners och inte använder kondom.
Diagnos
Flytningar och irritation i underlivet som sveda ger misstanke om diagnosen. Vid en gynekologisk undersökning är livmodertappen röd och svullen. Genom att trycka över magen, ibland med ett eller två fingrar samtidigt i slidan, kontrollerar läkaren om det finns tecken på inflammation utanför livmoderhalsen, till exempel äggledarinflammation. Denna typ av underlivsinflammation ger ömhet i själva livmodern och/eller i vävnaden vid sidan av livmodern. Bakterieprover och/eller virusprover (odling) tas från livmoderhalsen och skickas till ett laboratorium. Svaret kommer normalt inom en vecka.
Behandling
Målet med behandlingen är att förhindra smittspridning och komplikationer som infektion i livmoder och äggledare, särskilt med tanke på senare fertilitet. Vid akuta besvär får man ofta behandling innan odlingssvaren är klara. Vid mer diffusa eller kroniska besvär inväntas provsvaren.
Klamydia, gonorré och mykoplasma behandlas med antibiotika. Partnern bör också genomgå provtagning och eventuellt behandlas. Herpesvirus behandlas i vissa fall med virushämmande medel.
Prognos
Prognosen är god, men om infektionen sprider sig till äggledarna finns risk för sammanväxningar i äggledarna och framtida svårigheter att få barn.