Akut hjärninflammation, encefalit
Akut hjärninflammation, encefalit, är en allvarlig inflammation i hjärnan som oftast orsakas av virus.
Vad är akut encefalit?
Akut inflammation i hjärnan, akut encefalit, är ovanligt och kan antingen orsakas av en infektion (oftast virusinfektion) eller en inflammation som orsakas av kroppens eget immunförsvar och som kan uppkomma efter en infektion. Hjärninflammation som uppträder när en infektion är på väg att klinga av kallas postinfektiös encefalit. En sådan form av hjärninflammation är akut disseminerad encefalomyelit (ADEM).
Det vanligaste är att hjärninflammation orsakas av virus, ofta en herpesvirusinfektion. Fästingburen hjärninflammation orsakas av TBE-virus. I mer sällsynta fall orsakas hjärninflammation av bakterier.
Hjärnan omges av tunna hinnor, hjärnhinnorna och även dessa bli inflammerade. Det kallas då för hjärnhinneinflammation, meningit, och orsakas oftare av bakterier. Om både hjärnan och hjärnhinnorna är inflammerade kallas det meningoencefalit. Det kan vara svårt att skilja dessa åt, speciellt i början av sjukdomen.
Symtom
Vid hjärninflammation orsakad av TBE får man ofta först feber, trötthet, huvudvärk och muskelsmärtor under 4–5 dagar och därefter symtom på hjärninflammation med kraftig huvudvärk, illamående och psykiska symtom.
Vid hjärninflammation orsakad av herpesvirus får man oftast hög feber och huvudvärk, därefter relativt snabbt symtom på hjärninflammation med förvirring, slöhet, kramper och påverkan på tal, styrka och känsel.
Hiv, stigma och community – Avsnitt 3: ”Det var en chock”
Detta avsnitt handlar om hiv, stigma och community – med fokus på vikten av peerstöd och att dela sina erfarenheter med andra i en liknande situation. Här får du möta Joost Nussy och Ophelia Haanyama som båda lever med hiv, och arbetar i organisationer för personer som lever med hiv. Medverkar gör även Lena Nilsson Schönnesson, docent och legitimerad psykolog, som har arbetat med personer som lever med hiv sedan 80-talet och har deltagit i ett flertal forskningsprojekt på hivområdet.
Orsak
Fästingburen hjärninflammation (orsakad av TBE-virus som sprids via fästingar) och herpesvirus är de vanligaste orsakerna till infektionsutlöst hjärninflammation i Sverige.
Majoriteten av alla i befolkningen bär på det vanligaste herpesviruset (typ 1). Viruset kan återaktiveras och orsakar ofta återkommande munsår och blåsor i munnen. I sällsynta fall orsakar herpesviruset hjärninflammation. Man vet inte säkert varför det ibland sker.
I vissa fall är orsaken det virus som oftare ger herpesinfektion i underlivet (herpesvirus typ 2) eller det virus som orsakar vattkoppor och bältros (varicella zoster).
Diagnos
Vid misstanke om hjärninflammation görs en undersökning av hjärnans och nervsystemets funktioner. Man tar blodprov och för att ta reda på om inflammationen drabbat hjärnan eller hjärnhinnorna tas ett ryggmärgsvätskeprov, så kallad lumbalpunktion, genom ett stick i ryggen. Ofta gör man också skiktröntgen av hjärnan för att utesluta andra orsaker till att hjärnan påverkats.
Behandling av akut encefalit
Behandling ges på sjukhus. Man kan bli allvarligt sjuk och i vissa fall behöva intensivvård. Vid misstanke om akut virusencefalit ger man oftast behandling mot herpesvirus (och vattkoppsvirus) direkt i blodet. Man kan också behöva ge mediciner mot kramper. Om man misstänker bakterier ges antibiotika. Vid TBE och en del andra virus finns ingen specifik behandling.
Prognos
Akut virusencefalit orsakad av herpesvirus är en allvarlig och livshotande sjukdom men de allra flesta som får behandling överlever. En del får kramper, epilepsi, som kan vara återkommande. Många blir helt bra efter behandling men upp till hälften av alla med sjukdomen får kvarstående symtom som trötthet, minnesstörningar och psykiska besvär efter att hjärninflammationen läkt ut.