Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Infektion

Akut bäckeninflammation och äggledarinflammation

Akut bäckeninflammation och äggledarinflammation (salpingit) beror som regel på spridning av en infektion i slidan och livmoderhalsen till själva livmodern och äggledarna. Den vanligaste orsaken till akut bäckeninflammation och äggledarinflammation är könssjukdomar såsom klamydia, gonorré och mykoplasma.


Uppdaterad den: 2021-07-13

Annons

Vad är akut bäckeninflammation?

Livmoder, äggledare och äggstockar

 

 

 

 

 

Annons
Annons

Fakta om akut bäckeninflammation och äggledarinflammation

  • Akut bäckeninflammation är en infektion i livmodern, äggledarna och äggstockarna, som regel är båda äggledarna inflammerade (salpingit).
  • På engelska används beteckningen pelvic inflammatory disease eller PID. 
  • Flera olika bakterier kan orsaka tillståndet, men i de flesta fall rör det sig om klamydia, gonorré och mykoplasmainfektion som är sexuellt överförda.
  • Diagnosen ställs ofta utifrån den kliniska bilden och behandlingen påbörjas oftast omedelbart för att minska risken för komplikationer. 
  • Oftast räcker det med antibiotikabehandling. Om inflammationen är allvarlig kan man behöva göra kirurgiska ingrepp.

Symtom

Könssjukdomar orsakade av klamydia, mykoplasma och gonorré kan ge symtom men ofta kan man vara infekterad utan att ha några besvär. Symtomen på akut bäckeninflammation kan variera från lätta besvär till mer uttalade med påverkat allmäntillstånd. Vanliga symtom är smärta i nedre delen av magen, feber eller att det gör ont när man kissar eller har samlag. Även flytningar och blödningar kan förekomma.

Annons
Annons

Orsak

Akut bäckeninflammation uppstår oftast efter att man blivit smittad vid sexuell kontakt och är vanligast bland unga kvinnor med ny eller flera sexpartner. Men infektionen kan sprida sig från slidan och livmoderhalsen till själva livmodern. Därifrån kan den sprida sig vidare till äggledarna och övriga delar av bäckenet.

Abort kan underlätta bakteriespridning och en bäckeninflammation kan uppstå efter ingreppet, men det är ovanligt. Även efter en skrapning av livmoderhalsen eller livmodern finns risk för bäckeninflammation. Bäckeninflammation kan också i sällsynta fall uppstå efter en förlossning.

Spiral medför också en liten ökad risk fyra till sex veckor efter insättning. Om man haft akut bäckeninflammation eller inflammation i äggledarna tidigare ökar risken för en ny infektion.

Den vanligaste orsaken till tillståndet är klamydia, gonorré och mykoplasma. Akut bäckeninflammation kan också orsakas av andra bakterier och behöver inte alltid bero på sexuell smitta. Det är inte ovanligt med blandinfektioner med flera mikroorganismer.

Diagnos

Man kan ha klamydia och mykoplasma i slidan utan att ha några symtom. Därför är det viktigt att ta prov om man misstänker att man kan ha blivit smittad. Vid gonorréinfektion får man oftare symtom, som till exempel illaluktande flytningar.  

När infektionen i slidan sprider sig till livmoder och äggledare får man som regel tydliga symtom. Symtomen varierar. Klamydiainfektion ger ofta lätta till måttliga besvär medan gonorré kan orsaka svåra smärtor och påverkat allmäntillstånd.

Typiska symtom på bäckeninflammation är:

  • Smärtor i nedre delen av buken.
  • Feber.
  • Smärtor vid samlag.
  • Ökade flytningar, särskilt vid gonorré.
  • Eventuellt menstruationsrubbningar.
  • Sveda när man kissar.
  • Ibland smärtor till höger i den övre delen av magen som uttryck för en samtidig lätt leverinflammation.

Vid en gynekologisk undersökning kan man känna att livmodern och området runt om är ömt när läkaren känner med en hand i slidan och en på buken. Läkaren gör ibland även en ultraljudsundersökning via slidan. Bakterieprover från livmoderhalsen samt blodprov tas och ett graviditetstest för att utesluta graviditet. Om man är allvarligt sjuk eller om läkaren är osäker på diagnosen kan man bli inlagd på sjukhus.

Behandling av akut bäckeninflammation och äggledarinflammation

Tidig diagnos och behandling är avgörande för att förhindra komplikationer med sammanväxningar och ärr, som kan göra det svårt att bli gravid senare i livet. Om det finns en misstanke om akut bäckeninflammation kan därför läkaren påbörja behandling direkt, utan att invänta provsvar. De flesta kan behandlas hemma. Om inte behandlingen gett effekt på ett till två dygn kan man bli inlagd på sjukhus.

Tillståndet behandlas med antibiotika, det vill säga bakteriedödande mediciner. Man rekommenderas att vila så länge som man har feber och smärta. Man ska inte heller ha samlag innan man är helt frisk. Man behöver oftast inte avlägsna en tidigare insatt spiral om man har milda till måttliga besvär och behandlingen ger effekt inom två till tre dagar.  Ibland uppstår en så kallad abscess, en varböld i äggledarna. Då kan det bli nödvändigt med en operation för att tömma ut varet.

Partner bör kontrolleras och eventuellt behandlas, om det rör sig om klamydia eller gonorré. I Sverige klassas klamydia och gonorré som allmänfarliga sjukdomar och det föreligger därför smittspårningsplikt av personer som kan vara smittade. Smittspårning görs av vårdpersonal som har utbildning inom detta. 

Användning av kondom verkar förebyggande mot sexuellt överförbara sjukdomar och bäckeninflammation.  

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Prognos

De flesta kvinnor blir friska efter behandling med antibiotika. Hos några kvinnor kan det uppstå skador och ärrbildning på äggledarna till följd av infektionen. Detta medför ökad risk för kroniska bäckensmärtor, smärta vid samlag, risk för utomkvedshavandeskap (ett befruktat ägg fastnar i äggledaren) och infertilitet (oförmågan att bli gravida på vanligt sätt). Det finns en risk för att man får en ny inflammation om man tidigare har haft en sådan. Risken för infertilitet ökar också för varje ny inflammation.  

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.