Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Näsblödning

De flesta näsblödningar slutar om man klämmer åt över främre delen av näsan i 15–20 minuter samtidigt som huvudet är lätt framåtböjt.


Uppdaterad den: 2023-05-24

Annons

Vad är näsblödning?

En näsblödning är en blödning från blodkärl i näshålans slemhinna. Det är vanligast bland små barn under 10 år och vuxna över 50 år, men näsblödning kan uppträda i alla åldrar. Cirka 6 procent behöver någon gång i livet medicinska åtgärder mot näsblödning,

Annons
Annons

Symtom

I vanliga fall får friska personer näsblödning efter att ha petat i näsan eller slagit i näsan, och blödningen brukar sluta efter några få minuter.

Den som nyligen blött näsblod får lätt nya blödningar. Det beror på att såret efter sista blödningen bara har en tunn skorpa över sig. Det behövs inte mycket för att skorpan ska lossna. Det kan räcka med att man snyter sig för att sätta igång en ny blödning. Upprepade näsblödningar under en 2–3 veckors period är därför inte ovanligt och behöver inte betyda att något är fel.

Orsak

En näsblödning kan bero på flera saker:

  • Att man petar sig i näsan.
  • Slag eller tryck mot näsan.
  • Främmande föremål i näsan.
  • Infektioner i näsan och området runt omkring.
  • Inandning av kall luft eller kemiska ämnen som till exempel lösningsmedel.
  • Torr luft.
  • Vissa läkemedel.
  • Högt blodtryck, även om det mycket sällan är orsaken till blödning.
  • Flera andra och mer sällsynta förklaringar, till exempel annan underliggande sjukdom.
Annons
Annons

Diagnos

Typiska blödningsfokus

Näsblödning kräver oftast ingen utredning. Vid kraftiga blödningar som inte upphör eller som kommer tillbaka kan det vara aktuellt att söka vård.

Läkaren kan fråga:

  • Vad som utlöste blödningen.
  • Om man ofta blöder näsblod. 
  • Om man tar mediciner och i så fall vilka. 
  • Om man lider av någon annan sjukdom.

Läkaren kan också vilja mäta blodtrycket och göra en undersökning av näsan.

Ibland tas blodprover för att ta reda på vad som orsakar blödningarna eller om man har blodbrist. 

Behandling

Behandling av näsblödning

De flesta näsblödningar slutar om man klämmer åt över främre delen av näsan i 15–20 minuter samtidigt som huvudet är lätt framåtböjt. För att få stopp på blödningen snabbare kan man också försöka att hålla en kall handduk över näsryggen.

Om blödningen inte stoppar kan man försöka att stoppa in en liten vaddtuss fuktad med avsvällande näsdroppar i den blödande näsborren och klämma åt i ytterligare en stund. Näsdropparna får blodådrorna att dra ihop sig, vilket förhoppningsvis bidrar till att stoppa blödningen.

Drabbas man av blödningar långt fram i näsan går det att etsa eller bränna blodådrorna så att de stänger sig och slutar blöda.

Om blödningen är svår att stoppa kan läkaren lägga in en nästampong (propp av bomull) som ger ett konstant tryck mot den blödande blodådern, en så kallad främre tamponad. Tampongen ligger inne i 2–4 dagar. Om blödningen inte stoppar tyder det på att blödningen sitter långt bak i näsan och då får läkaren försöka med en så kallad bakre tamponad – det är dock ganska sällsynt. Att lägga en bakre tamponad är så pass krävande att man blir inlagd på sjukhus några dagar.

Förebyggande behandling

För motverka näsblödningarna är det viktigt att inte peta sig i näsan och gärna smörja med olja om insidan på yttre delen av näsan är torr.

Prognos

Alla näsblödningar går att stoppa. Ibland är det dock så svårt att få stopp på dem att man måste läggas in på sjukhus. Detta gäller särskilt äldre människor med blödningar långt bak i näsan.

Hur allvarlig blödningen är beror på vad som orsakat den. Det uppstår sällan komplikationer i samband med en näsblödning.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.