Halskatarr (faryngit)
Typiska besvär vid faryngit (halskatarr) är smärta och obehag i näsa och svalg. Det är också vanligt med stickningar i öronen, hosta och snorbildning.
Vad är faryngit?
Faryngit är en diffus inflammation i slemhinnorna i svalget; i bakre delen av munnen, gomseglet, mandlarna och väggarna i svalget. Faryngit är ett mycket vanligt tillstånd. Om man blir hes eller förlorar rösten innebär det att inflammationen sträcker sig ner i svalget till området där stämbanden sitter (laryngit).
Symtom
Typiska besvär vid faryngit är smärta och obehag i näsa och svalg. Det är också vanligt med stickningar i öronen, hosta och snorbildning. I mer sällsynta fall kan allmäntillståndet vara nedsatt.
Låt inte diarré förstöra en efterlängtad semester
Magproblem och diarré är en vanlig anledning till en förstörd semester och orsakas oftast av bakterier tex campylobacter, ETEC, salmonella eller shigella. En annan orsak till diarré kan vara kolerabakterien. Valneva Sweden AB, 105 21 Stockholm
Orsak
I de allra flesta fall beror faryngit på ett vanligt förkylningsvirus.
Diagnos
Diagnos är ofta enkel att ställa på de typiska symtomen. En vanlig undersökning där läkaren tittar i halsen brukar räcka för att ställa diagnos. Om besvären från halsen blir betydligt värre och allmäntillståndet försämras, eventuellt tillsammans med hög feber, är det tecken på att tillståndet har övergått till en bakterieinfektion som kan kräva behandling. I vissa fall kan det vara svårt att skilja mellan virus- och bakterieinfektion, och då kan ett halstest vara till hjälp (StrepA-test).
Behandling
Det finns ingen botande läkemedelsbehandling då infektionen nästan alltid beror på ett virus. Virus som orsakar inflammation i hals eller svalg kan kroppen ta hand om på egen hand, och de allra flesta fall av faryngit går över av sig själv.
Det kan finnas behov av febernedsättande eller smärtlindrande mediciner i några dagar, till exempel i form av paracetamol. Det kan också vara klokt att ta det lugnt i några dagar och undvika större fysiska ansträngningar. Om man har feber är det bäst att hålla sig hemma i lugn och ro.
Förskola/skola
Barn kan gå till förskolan/skolan om de inte har feber över 38 grader och allmäntillståndet inte är nedsatt. Om streptokocker har påvisats av läkare kan barnet gå till förskolan dagen efter att penicillinbehandlingen har inletts.
Prognos
De allra flesta känner sig betydligt bättre efter tre till fyra dagar och nästan alla är helt friska inom en vecka.