Virusvarnare ska stoppa kräksjukan
I slutet av varje år insjuknar tusentals svenskar av vinterkräksjukan. Sjukdomen drabbar inte bara den enskilde utan kostar även samhället stora summor. Både i form av sjukskrivningar och stängda vårdavdelningar på sjukhus.
Men det problemet vill nu forskare vid Kungliga tekniska högskolan, KTH, lösa. De deltar i ett europeiskt projekt som går ut på att detektera cirkulerande virus på sjukhus via en avancerad mätteknik. En form av viruslarm för vinterkräksjuka.
Projektet är en riktig utmaning eftersom det räcker med 10 till 100 viruspartiklar för att bli sjuk, påpekar projektledaren och forskaren Fredrik Carlborg.
– Apparaten måste alltså kunna upptäcka ytterst små mängder, säger han till TT.
I dagsläget finns en halvfärdig prototyp framtagen. Konceptet går ut på att luft sugs in i en liten låda där viruspartiklarna binds till en så kallad antikropp. Det startar en kedjereaktion som slutligen resulterar i en detekterbar signal. Hela reaktionen sker i en vätska och med hjälp av ett mycket känsligt chip, en biosensor.
Så kan Viruseptin hjälpa dig att stå emot höstens förkylningar
Gör dig och familjen redo för hösten! Munspray, nässpray och sugtabletter från Viruseptin förebygger förkylning och influensasymtom, och förkortar sjukdomstiden om ni redan blivit sjuka.
– På så sätt ska man kunna se om exempelvis ett rum på ett sjukhus behöver saneras ytterligare eller inte.
Fredrik Carlborg är medveten om att hela proceduren påminner om Ghostbusters.
– Ha, ha. Ja, så till vida att vi letar efter något som vi inte vet finns där. Det finns redan tekniker för att ta reda på om luftburna virus finns i ett rum, men det är ganska dyra och komplicerade tekniker. Tanken med vår apparat är att den ska använda ganska enkla tekniker och att detektionen mer eller mindre ska kunna ske i realtid. Projektet ska vara klart om två år, men dessförinnan bör vi kunna ha den första prototypen klar, säger han till TT.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu