Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Viktigt att förnya vaccination mot kikhosta

Kikhosta är en mycket allvarlig sjukdom om den drabbar barn under ett år. Lyckligtvis har det blivit en ganska sällsynt sjukdom tack vare effektiv vaccinering. Men det som många kanske inte vet är att vaccinationen mot sjukdomen behöver förnyas. Att som vuxen inte fylla på innebär i sin tur en smittorisk för de små.

Lovisa
Publicerad den: 2017-04-24

Annons

Antalet fall av kikhosta har under de senaste åren ökat i Sverige. Som det ser ut idag erbjuds alla barn vaccination, men även vuxna som inte förnyat sitt vaccin behöver återigen vaccinera sig för att inte riskerar att bli smittorisk. 

Läs också: Var uppmärksam på kikhosta hos de små

Kikhosta är en bakterieinfektion vilken börjar som en vanlig förkylning men så småningom tilltar och leder till kiknande hosta. Hostattackerna uppstår i och med bildningen av segt slem. Eftersom små barn har en sämre hostrefelx gör det att de har svårt att få upp slemmet. Det kan leda till både syrebrist och kramper hos barnen, samtidig som det för en vuxen kan ge helt andra utslag som lunginflammation.

Annons
Annons

Läs också: Smittspridning trots kikhostvaccin

Uppehåll i vaccinering 

Då ett uppehåll i vaccineringen ägde rum mellan 1979 och 1996 finns det ett glapp med helt ovaccinerade fertila personer. De som fått det tidigare vaccinet och inte gjort en uppföljning med påfyllning kan heller inte se sig som skyddade, då det endast fungerar 10-15 år. Internationellt revaccinerar man gravida kvinnor för att på så vis skydda barnen och hindra smittan.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.