Vårdpersonal har jobbat 1,5 miljoner timmar övertid
Läkare, sjuksköterskor och undersköterskor, från sex av landets sju universitetssjukhus, har tillsammans jobbat 1,5 miljoner timmar övertid mellan januari och oktober 2020. Det är över 200 000 fler timmar än samma period förra året. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Den data som Ekot tagit del av kommer från universitetssjukhusen i Stockholm, Göteborg, Skåne, Örebro, Umeå och Uppsala.
Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm står för flest arbetade övertimmar, på runt 490 000. Sjukhuset har också haft den största ökningen, med nästan 170 000 fler timmar i år jämfört med i fjol.
Sjuksköterskorna står för mest övertid
På alla de sex sjukhusen är det sjuksköterskorna som jobbat flest antal övertids- och mertidstimmar, något som inte förvånar Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.
– Det handlar om att det är en brist på våra yrken och en brist på våra villkor. Det innebär till slut att man inte orkar och man säger upp sig, det är det vi ser, säger hon till Ekot.
Hiv, graviditet och föräldraskap – Avsnitt 2: “Det finns inte några hinder för en person med välbehandlad hiv att skaffa barn”
Här får du ta del av berörande personliga berättelser om hiv och föräldraskap och veta mer om hur det funkar när man blir gravid och lever med hiv. Möt flerbarnsmamman “Sara” som lever med hiv och Kristina Pettersson, specialist inom kvinno- och förlossningsvård på Karolinska Universitetssjukhuset, i ett samtal om hiv, föräldraskap, graviditet och amning.
- Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/artikel/7625385
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu