Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Varannan svensk har resistenta bakterier i kroppen

De nya resvanorna sätter spår i våra kroppar. Hälften av alla som rest i södra Asien tar med sig resistenta bakterier hem igen, enligt en ny finsk studie. ”På den här sortens bakterier biter absolut ingenting”, säger infektionsläkaren Johan Tham till SVT.
Annons

Bakterier som inte längre dör av antibiotika hotar hela vår moderna sjukvård och nya larmrapporter kommer ständigt. I en ny finsk studie pekas särskilt en resistent bakterie, ESBL, ut. Genom att ta avföringsprover på resenärer före och efter olika resor såg forskarna vilka bakterier som resenärerna tog med sig hem från resan. Varannan resenär i södra Asien och var tredje resenär i Sydostasien eller Nordafrika visade sig bära på just ESBL, rapporterar SVT.

– Om man hade drabbats av turistdiarré på resan, vilket nästan alla gör, så var risken för smitta 47 procent. Om man dessutom hade fått antibiotika mot magsjukan så ökade sannolikheten att bakterierna fått fäste i kroppen till hela 80 procent, säger infektionsläkaren Johan Tham som själv genomfört en studie kring antibiotikaresistens tidigare, med liknande resultat.

Annons
Annons

Risk för resistens även efter Europaresa

Bättre livsmedelshygien i Europa gör att risken för att drabbas av resistenta bakterier är lägre här, men det är ändå långt ifrån riskfritt.

– Vi har fått in patienter som varit på semester i till exempel Grekland och hamnat på sjukhus där. De har sedan fått med sig fullständigt livsfarliga bakterier hem, säger Johan Tham till SVT.

Oftast märker man dock inte ens att man bär på resistenta bakterier – till den dag man får en antibiotikakur mot någon mindre infektion och den inte ger någon effekt.

– Eller om man behöver opereras eller behandlas mot cancer till exempel. Då kan bakterierna få fart och orsaka blodförgiftning i kroppen, ett tillstånd som kan bli livshotande. 

Annons
Annons

Oroar du dig för resistenta bakterier? Hur gör du för att undvika smitta? Kommentera gärna direkt under artikeln.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.