Var sjunde hivsmittad i Europa är ovetande om att de bär på viruset
Totalt handlar det uppskattningsvis om 122 000 personer i 31 europeiska länder inom EU och EEA, enligt ECDC som nu ska undersöka hur de ska kunna hjälpa medlemsländerna att öka möjligheterna för folk att testa sig för hiv i ett tidigare skede.
– Det här skickar en signal att vi måste stärka vårt förebyggande arbete, säger Andrea Ammon.
Nästan varannan hivpositiv person får diagnos i ett sent skede av infektionen. I snitt tar det nästan fyra år innan viruset test tas.
– Två tredjedelar av de som insjuknar i aids får veta att de är hivsmittade först när aids har utvecklats och det är alarmerande.
Varför får de sin diagnos så sent?
Så kan Viruseptin hjälpa dig att stå emot höstens förkylningar
Gör dig och familjen redo för hösten! Munspray, nässpray och sugtabletter från Viruseptin förebygger förkylning och influensasymtom, och förkortar sjukdomstiden om ni redan blivit sjuka.
– Det finns flera olika skäl till det, men oftast handlar det om att de drabbade helt enkelt inte är medvetna om risken, säger Andrea Ammon.
Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska Institutet, blir bekymrad när han får läsa den nya rapporten från ECDC.
– Jag ser det som ett misslyckande när det gäller prevention och uppföljning av hivinfektion i Europa. Risken är ju att den som är smittad hinner bli sjuk eller, i värsta fall dö, om bromsmediciner inte ges i tid. Det innebär ju också en ökad risk för smittspridning, säger Jan Albert.
Det saknas någon klar siffra för hur många som har oupptäckt hiv i Sverige men enligt Jan Albert handlar det om ungefär 1 000 personer av 8 000 smittade.
– Det är alldeles för många fall och det värsta är att det många gånger handlar om personer som har varit i situationer där testning borde ha gjorts.
”Livet med hiv” – en ny podd från Posithiva Gruppen
”Livet med hiv” är en helt ny podd från Posithiva Gruppen, Sveriges största patientorganisation för personer som lever med hiv. Podden innehåller både personliga och professionella reflektioner kring hur det är att leva med hiv i Sverige idag.
Vad beror det här på?
– Ja det beror kanske på att vi inte är tillräckligt alerta inom sjukvården när det gäller information till allmänheten. Allmänheten känner kanske inte till var och när det finns risk att smittas och många tror dessutom att hiv är borta eller att man kan bota infektionen. Det kan man inte. Det går att dämpa den med bromsmediciner men smittan försvinner inte, säger Jan Albert och fortsätter:
– Det tar ganska lång tid innan man får symptom men det är viktigt att man får bromsmediciner så fort som möjligt eftersom behandlingen minskar smittsamheten till näst intill noll, säger Jan Albert.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu