Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Vällukt ska locka malariamyggor till döden

Trots stora insatser dör fortfarande ett barn av malaria varje minut. Men en specialfälla som luktar särskilt gott för äggläggningsmogna mygghonor kan sätta P för sjukdomen.
Annons

Genom en stor satsning på att dela ut impregnerade myggnät gratis runt om i Afrika har antalet döda i malaria sjunkit med över 50 procent mellan åren 2000 och 2013. En lyckad satsning, javisst, men haken med myggnäten är att de bara stoppar de myggor som suger blod inomhus och på natten. Många malariamyggor sticker ju människor även på dagen. Samtidigt börjar myggen bli resistenta mot de olika myggmedel som näten impregnerats med. Men nu har forskare vid KTH uppfunnit vad som kan bli ett komplement till myggnät: En fälla för malariamyggor.

Jenny Lindh och hennes forskarkollegor på KTH koncentrerade sig på myggornas äggläggningsbeteende, eftersom det är mygghonorna som sprider malariaparasiten när de suger blod. Tillsammans lyckades de visa att det inte är någon slump var myggorna lägger sina ägg.

– De använder både sin syn och sitt doftsinne, säger Jenny Lindh i ett uttalande på KTH:s hemsida.

Annons
Annons

Ämne i jorden lockande för mygghonorna

Genom att experimentera med olika jord- och vattenblandningar hittade forskarna till slut en beståndsdel i jorden, ämnet cedrol, som visade sig vara extra lockande för malariamyggans honor i äggläggningstider.

– Det här är första gången forskare kunnat bevisa att mygghonorna reagerar på ett särskilt ämne när de letar efter en äggläggningsplats. Det är ett stort steg att kunna bevisa att det går att lura myggor i de här stadierna med en så kallad attrahent. Vi hoppas nu att vi kan använda denna kunskap till att skapa effektiva myggfällor, säger Jenny Lindh.

För tillfället håller forskarna på att testa olika typer av fällor för att hitta den optimala modellen.

– Just nu har vi två fällor som fungerar bra på olika sätt. Till fällorna kopplas en fläkt som sprider doften, men som också suger in myggorna, säger Jenny Lindh.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.