Torra vintrar kopplas till influensautbrott
Det är vida känt att vissa sjukdomar kan variera med säsongerna, till exempel kommer stora influensautbrott under vinterhalvåret. Däremot har forskare inte kommit fram till vad det är som driver detta mönster. Men nu har en grupp amerikanska forskare funnit ett klart samband mellan låg luftfuktighet och influensabrott, vilket gör att man kommer ett steg närmre att kunna förutsäga utbrotten.
Många forskare har länge misstänkt att det finns ett samband mellan luftfuktighet och risken för influensautbrott. Den nya studien pekar på att den absoluta luftfuktigheten har en större betydelse för hur lätt influensaviruset sprids mellan människor. Forskarna bakom studien har med hjälp av meteorologisk data för absolut luftfuktighet under de senaste trettio åren kunnat skapa en datormodell som med relativt hög precision kunnat återskapa mönstret för de stora influensabrotten i USA under samma tidsperiod. Och det som gick att se var att influensautbrotten ofta föregicks av en period av mycket låg absolut luftfuktighet.
– Den här torrperioden är inte en nödvändig förutsättning för att starta ett influensabrott, men den fanns med i 55 till 60 procent av de fall vi analyserat, så det verkar öka sannolikheten för ett influensautbrott, säger en av forskarna bakom studie, Jeffrey Sharman.
Dessutom kan säsongcykeln för influensa påverka effekterna av andra sjukdomar hos en förkyld befolkning.
– Säsongsvariationen hos influensa hjälper att förklara säsongsvarianterna hos andra infektionssjukdomar, som lung-, öron- och hjärnhinneinflammation, säger Marc Lipsitch, huvudförfattaren bakom studien.
Så kan Viruseptin hjälpa dig att stå emot höstens förkylningar
Gör dig och familjen redo för hösten! Munspray, nässpray och sugtabletter från Viruseptin förebygger förkylning och influensasymtom, och förkortar sjukdomstiden om ni redan blivit sjuka.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu