Snabb spridning av totalresistenta bakterier
Bakterier som är totalt resistenta mot antibiotika brer nu ut sig i Europa snabbare än någon forskare har trott. Det visar en ny stickprovsundersökning från intensivvården.
– För bara fyra fem år sedan var de totalresistenta bakterierna mycket ovanliga. Nu är de ett vardagsproblem i många länder, säger professor Otto Cars, som är ordförande för strategigruppen Strama mot ökad antibiotikaresistens i Sverige.
Det är forskare Dominique L Monnet vid Europeiska smittskyddsenheten, ECDC, som tillsammans med hennes kollegor intervjuat 95 läkare vid intensivvårdsklinikerna i 24 europeiska länder. Av dessa svarade drygt hälften att de hade behandlat minst en patient med totalresistenta eller näst intill totalresistenta bakterier under de senaste sex månaderna. Nästan var tionde läkare uppgav att de hade haft fler än tio sådana patienter det senaste halvåret. Anledningen till att forskarna valde att studera just intensivvården beror på att många allvarligt sjuka patienter ofta måste få antibiotika.
– Det här är en ögonblicksbild från Europa och ingen stor studie. Men det är den bästa statistiken vi har eftersom läkare ännu inte är skyldiga att anmäla totalresistenta bakterier, säger Dominique L Monnet till Dagens Nyheter.
Läkaren Otto Cars är oroad över studieresultaten.
– Vi kan inte skydda oss i Sverige, det här får vi se mer av i framtiden. För att begränsa konsekvenserna måste vi dels minska användningen av antibiotika ytterligare och dels få fler enkelrum i vården för att minska smittspridningen, säger han.
Studien publiceras i ECDC: s nyhetsbrev Eurosurveillance.
Så kan Viruseptin hjälpa dig att stå emot höstens förkylningar
Gör dig och familjen redo för hösten! Munspray, nässpray och sugtabletter från Viruseptin förebygger förkylning och influensasymtom, och förkortar sjukdomstiden om ni redan blivit sjuka.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu