Smörgåspålägg kan ligga bakom listeriautbrott
Hittills har tre personer dött och samtidigt avslöjar DN att Scan har tvingats stänga ned en del av sin anläggning i Skåne sedan de farliga bakterierna hittats i lokalen.
Listeriainfektion har drabbat ovanligt många den senaste tiden. Under de tre sista månaderna förra året rapporterades 41 fall, jämfört med 25 under samma period 2012. Även i år har fallen ökat och nyligen slogLivsmedelsverket larm om att det finns en ”okänd gemensam smittkälla”. 27 av sjukdomarna härstammar nämligen från en och samma bakteriestam.
Två av de drabbade har fört matdagbok och den gemensamma nämnaren är just pålägg.
– De sa med bestämdhet att de inte hade ätit rökt och gravad lax som ju är där vi oftast hittar listeria. Däremot hade de ätit charkprodukter, säger Åsa Rosengren, mikrobiolog på Livsmedelsverket, till Dagens Nyheter.
Sjukdomen sprids via maten och drabbar framför allt äldre och gravida. Listeria är en bakterie som kan förekomma i vissa livsmedel. Den är tålig och kan växa till sig i kylskåpstemperatur, men dör snabbt vid upphettning till över 70 grader.
Så kan Viruseptin hjälpa dig att stå emot höstens förkylningar
Gör dig och familjen redo för hösten! Munspray, nässpray och sugtabletter från Viruseptin förebygger förkylning och influensasymtom, och förkortar sjukdomstiden om ni redan blivit sjuka.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu