Skolbarn bör prioriteras för vaccin
Om drygt en månad ska massvaccineringen mot den så kallade svininfluensan komma igång. Socialstyrelsen rekommenderar Sveriges landsting och regioner att prioritera de som har störst risk att drabbas svårt av sjukdomen. Men prioriteringen förkastas i en ny amerikans studie som publiceras i tidskriften Science. Forskarna bakom studien anser att skolbarn och deras föräldrar måste vaccineras först. På så sätt minimerar man smittspridningen och infektionsrisken bland alla i samhället. Och studien får visst medhåll i Sverige. Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, är en av dem som tycker att svenska myndigheter bör fundera över det som den amerikanska studien presenterar.
– Det vore en sak om vi hade en obegränsad mängd vaccin så att vi kunde maxvaccinera hela befolkningen. Då hade man kunnat ha en annan strategi men nu när vi kommer att få vaccinet i små portioner under en längre tid. Jag tror att den här strategin kan vara värd att tänka på faktiskt, säger Björn Olsen.
Enligt studien är skolbarnen de allra största smittospridarna och deras föräldrar fungerar som bryggor till resten av samhället, skriver Sveriges Radio på Ekots hemsida. Som underlag för studien har forskarna använt sig av mätningar från tidigare influensapandemier gällande smittospridning, kostnader och dödlighet. Vaccineringar minskar smittospridningen och därmed även infektionsrisken, och därför anser forskarna att man bör vaccinera de som riskerar att sprida smittan snabbast. Men svenska myndigheter, däribland Socialstyrelsen, är av en annan åsikt.
– För det första är det viktigt att skydda de personer som vi vet kan bli allvarligt sjuka och det har visat sig i många olika länder att det är ett antal personer som vi vet kan bli mycket allvarligt sjuka, hamna på intensivvård och liknande. Det måste vi försöka förhindra så mycket som möjligt, säger Anders Tegnell, chef på Socialstyrelsens smittskyddsenhet till Ekot.
Däremot stänger Socialstyrelsen inte helt dörren för att barn och deras föräldrar ska bli vaccinerade före andra.
– Vi har gjort liknande studier i Sverige. Vi håller på att titta på dem igen för att se om de här förändringarna i parametrarna som amerikanerna har använt ger någon betydelse här, säger Anders Tegnell.
Så kan Viruseptin hjälpa dig att stå emot höstens förkylningar
Gör dig och familjen redo för hösten! Munspray, nässpray och sugtabletter från Viruseptin förebygger förkylning och influensasymtom, och förkortar sjukdomstiden om ni redan blivit sjuka.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu