Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Sju av tio oroliga för antibiotikaresistens

Att bakterier utvecklat motståndskraft mot antibiotika är ett av de mest allvarliga hoten mot den globala folkhälsan, enligt världshälsoorganisationen WHO. Något som oroar majoriteten av svenskarna men det syns stora skillnader mellan olika grupper, visar en undersökning vid Göteborgs universitet.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-06-27

Annons

Antibiotika är nödvändigt för att behandla många bakteriella infektioner. Dessutom skulle sådant som större operationer, transplantationer, olika former av cancerbehandlingar och vård av för tidigt födda barn bli extremt riskfyllda då de ofta kräver förebyggande behandling med antibiotika, säger Joakim Larsson, professor vid avdelningen för infektionssjukdomar vid Göteborgs universitet.

Den nationella SOM-undersökningen 2015 visar att sju av tio svenskar är oroliga för antibiotikaresistens. Det innebär att oron för detta är större än oron för till exempel en ekonomisk kris och för ökat antal flyktingar, men samtidigt lägre än oro för terrorism, stor arbetslöshet, eller miljöförstöring.

Skillnader i grad av oro

Störst är oron bland kvinnor, äldre samt personer med hög utbildning.

Annons
Annons

– Eftersom faktorer som hänger samman med kunskap, som utbildning och nyhetskonsumtion, verkar vara avgörande kan det i framtiden bli utmanande att nå ut med information till de grupper som idag har låg kunskap och därmed också låg grad av oro, säger Björn Rönnerstrand, forskare i statsvetenskap vid Göteborgs universitet

Undersökning presenteras i forskarantologin Ekvilibrium.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-07-13 12:24 (8 år sen)

    Även här skulle jag rekommendera att köpa aktier i Läkemedelsbolagen.
    Vi är helt i händerna på politiker/läkemedelsbolagen.
    Vem minns Inte svininfluensan. Här är tyvärr demokratin mycket grumlig. Den expertgrupp som trycker på pandemiknappen på WHO är hemliga, tillika styrenslerepresentanter i de stora läkemedelsbolagen.
    Vem tycker det luktar unket, räck upp handen som GDn för Migrationsverket sa.
    Det kanske är lika fel att diskutera sjukvårdspolitik här som att fråga gräddan av politiker/finans om de märkt något av flyktingvågen.
    Men någon stans måste vi ju börja om vi ska få någon rätsida på allt feltänk.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.