Sju av tio oroliga för antibiotikaresistens
– Antibiotika är nödvändigt för att behandla många bakteriella infektioner. Dessutom skulle sådant som större operationer, transplantationer, olika former av cancerbehandlingar och vård av för tidigt födda barn bli extremt riskfyllda då de ofta kräver förebyggande behandling med antibiotika, säger Joakim Larsson, professor vid avdelningen för infektionssjukdomar vid Göteborgs universitet.
Den nationella SOM-undersökningen 2015 visar att sju av tio svenskar är oroliga för antibiotikaresistens. Det innebär att oron för detta är större än oron för till exempel en ekonomisk kris och för ökat antal flyktingar, men samtidigt lägre än oro för terrorism, stor arbetslöshet, eller miljöförstöring.
Skillnader i grad av oro
Störst är oron bland kvinnor, äldre samt personer med hög utbildning.
– Eftersom faktorer som hänger samman med kunskap, som utbildning och nyhetskonsumtion, verkar vara avgörande kan det i framtiden bli utmanande att nå ut med information till de grupper som idag har låg kunskap och därmed också låg grad av oro, säger Björn Rönnerstrand, forskare i statsvetenskap vid Göteborgs universitet
Undersökning presenteras i forskarantologin Ekvilibrium.
Livet med hiv – Nytt avsnitt: ”Jag känner mig inte bekväm med att gå till vårdcentraler”
Två berättelser om att leva med hiv som ung. “Alice” och Gustav delar med sig av sina tankar om öppenhet, samhällets okunskap och den viktiga kampen mot stigmat. I samtalet deltar även Victor Westergren från Venhälsan i Stockholm.
Kommentera denna artikel
Även här skulle jag rekommendera att köpa aktier i Läkemedelsbolagen.
Vi är helt i händerna på politiker/läkemedelsbolagen.
Vem minns Inte svininfluensan. Här är tyvärr demokratin mycket grumlig. Den expertgrupp som trycker på pandemiknappen på WHO är hemliga, tillika styrenslerepresentanter i de stora läkemedelsbolagen.
Vem tycker det luktar unket, räck upp handen som GDn för Migrationsverket sa.
Det kanske är lika fel att diskutera sjukvårdspolitik här som att fråga gräddan av politiker/finans om de märkt något av flyktingvågen.
Men någon stans måste vi ju börja om vi ska få någon rätsida på allt feltänk.
Inga har kommenterat på denna sida ännu