Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Silver verkar orsaka antibiotikaresistens

En ny svensk studie visar att silver saknar effekt mot olika sårbakterier. ”Det mest oroväckande fyndet var emellertid att silver verkar kunna framkalla resistens även mot antibiotika”, säger specialistläkaren Susanne Sütterlin.

Publicerad den: 2015-05-04

Annons

Ett stort problem i dagens sjukvård är att bakterier blir motståndskraftiga mot antibiotika. Resistensen kan uppstå när bakterier utsätts för läkemedlet, men även andra ämnen – som desinfektionsmedel och tungmetaller – kan ha samma effekt.

Nu visar en svensk studie att användandet av tungmetallen silver kan ha negativa effekter på kroppen. På senare år har silver fått ett allt bredare användningsområde, bland annat som kosttillskott.  Det används även inom sjukvården som sårförband eller i medicintekniska produkter. Silveranvändandet är tänkt att avdöda bakterier, men de vetenskapliga bevisen för detta är få.

Fann silverresistenta gener

I den svenska studien såg forskarna att silver inte hade någon avdödande effekt på viktiga sårbakterier. Tarmbakterier kunde dock dö av silvret, men några viktiga sjukdomsframkallande bakteriearter ur denna grupp hade gener som kunde göra tarmbakterierna silverresistenta.

Annons
Annons

– Det mest oroväckande fyndet var emellertid att silver verkade kunna framkalla resistens även mot antibiotika, säger Susanne Sütterlin, specialistläkare i klinisk mikrobiologi vid institutionen för medicinska vetenskaper, Uppsala universitet, i ett pressmeddelande från universitetet.

Forskarna fann främst silverresistensgener i bakterier som experterna isolerat från människor som bor i Sverige. Studiens resultat tyder på att silverresistens har en koppling till livsstil, påpekar Susanne Sütterlin.

– Att undvika produkter med silvertillsatser kan vara en första åtgärd för att förhindra uppkomst och spridning av antibiotikaresistenta bakterier, och därmed öka chansen att vi kan bevara fungerande läkemedel för våra barnbarn. Antibiotikaresistens är ett problem som vi alla i samhället berörs av och som vi alla kan påverka. Bara vi är medvetna om det, säger hon i pressmeddelandet.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-05-29 20:32 (9 år sen)

    Vad är Dr Science (OIUCM)?

  • Avatar Tidigare användare 2015-05-29 19:07 (9 år sen)

    Avhandlingen är helt vilseledande, då de det enbart användes silvernitrat AgNO3 vid de laborativa provokationsförsök som gjordes. Så alla slutsatser om att det skulle röra sig om en effekt från nano.sillver är fullständigt utan relevans. Det vore som att exempelvis göra lab försök och använda sig av NaCN, natriumcyanid och sedan NaCl, koksalt. I det ena fallet fär man kraftfulla toxiska effekter. I det senare kommer man att finna att ämnet i lagoma doser är mycket välgörande. Att utifrån dessa försök påsta att metallen natrium är skadlig eller dess motsats är inte vetenskap. Det är att lura de som inte kan sin kemi.
    Det hände mer under disputattionen. Då huvudopponenterna inte uppmärksammade detta ställde jag som åhörare motsvarande frågor.
    Jag blev faktiskt mäkta förvånad då doktorandens handledare dök upp bakom min rygg och avbröt frågorna - till och med aktiverade hon medföljande väktare , som ledde mig ut ur den offentliga lokalen.
    Han var dock förståndig så jag fick gå in igen. Ljudfilen från detta uppträdande finns på www.newsvoice.se
    Ingemar Ljungqvist Dr Science (OIUCM)

  • Avatar Tidigare användare 2015-05-9 00:23 (10 år sen)

    Det silver man testat är silvernitrat.
    Inte kolloidalt silver som enligt tester bl a i USA inte påvisar någon påverkan av denna typ.

  • Avatar Tidigare användare 2015-05-6 18:34 (10 år sen)

    Jag tror inte att det är här du skall ställa din fråga, Irene. Kemikalieinspektionen kanske. Jag vet inte.

  • Avatar Tidigare användare 2015-05-6 17:21 (10 år sen)

    Naturen är till för oss alla som erbjuder oss gratis mediciner där det inte finns prislappar på bladen...

    Jag skrev från början att jag köpt en flaska kollodialt silver till min dricksvatten brunn för att därmed få bort en del bakterier.
    Undrar då om jag ska vara orolig med att använda det?

    Jag använder inte det i medicinskt syfte eftersom jag äter andra mediciner och har metaller i munnen, eftersom jag är försiktig med att överdosera tungmetaller som jag är osäker på?

  • Avatar Tidigare användare 2015-05-6 17:35 (10 år sen)

    Om alla håller sig till de bestämmelser som finns så är det ju inga problem. Jag tror på vetenskapen och de fakta som du, Irene, nämnde och då finns naturmedicinen i gränslandet och det finns allför många som vill tjäna duktigt med pengar på oss. Om jag vill ha kamomill eller groblad så föredrar jag att plocka dem själv så jag vet vad jag får.

  • Avatar Tidigare användare 2015-05-6 15:12 (10 år sen)

    Nej men, vissa naturmediciner är erkända och godkända.
    Andra är ej godkända på grund av att de är bedömda som mindre verksamma för en del individer.
    Medvetenheten om rätt medicinering för behandling av lättare besvär och med rätt dosering vid rätt tillfälle är nog dålig.
    Allvarligare sjukdomar ska man nog inte experimentera med!
    Men det finns ju harmlösa örter som kamomill m.m. Om man vet vad man ger sig i på.

  • Avatar Tidigare användare 2015-05-6 14:31 (10 år sen)

    Men....menar du då att det finns någon ren fakta i naturmedicinen?

  • Avatar Tidigare användare 2015-05-6 13:41 (10 år sen)

    Allt inom forskning är bara hypoteser tills det är helt bevisligen kostaterat!

    Jag tror bara på övertygande bevisande ren fakta.

    Tråkigt om det blir orättvist bedömt, om det är en bra naturmedicin som fungerar för de allra flesta som då försvinner från utbudet.

  • Avatar Tidigare användare 2015-05-6 11:35 (10 år sen)

    Se på nyheter: Den fjärde artikeln uppifrån skriven av Anna-Cajsa Torkelsson.
    Huvudansvarig: Dan Andersson
    Källa: Uppsala universitet


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.