Så ska nya kluster av coronasmitta upptäckas
Enligt Folkhälsomyndigheten förväntas den allmänna smittspridningen av covid-19 vara fortsatt låg i höst. Men samtidigt kan det dyka upp så kallad klustersmitta.
Trots att spridning av coronaviruset inte förväntas öka under hösten finns risk för lokala utbrott, så kallade kluster, där många människor på kort tid smittas. Det kan till exempel starta inne på ett företag eller efter någon typ av evenemang. Då gäller det vara uppmärksam, menar Statsepidemiolog Anders Tegnell.
– Jag tror väldigt mycket hänger på en hög uppmärksamhet, lokalt och regionalt, inom sjukvård och smittskydd så att man ser de här ansamlingarna så fort som möjligt, säger Anders Tegnell till Vetenskapsradion.
Nya metoder för att upptäcka smittspridning
Det blir sjukvården som får huvuduppgiften att upptäcka kluster av coronasmitta framöver. Samtidigt finns det andra system som skulle kunna vara snabbare. Ett sådant system skulle kunna vara att hålla koll på ökningar i antalet frågor till sjukvårdsupplysningen 1177, eller bevaka statistik över webbsökningar som är kopplade till covid-19. Men dessa metoder är ännu inte är färdigtestade för ändamålet.
- Hur pass bra de systemen fungerar just i det här läget vet vi ju inte riktigt än för vi har inte testat dem. Men historiskt så vet vi ju att de allra flesta utbrott genom tiderna har ju nästan alltid upptäckts av sjukvården, så jag tror fortfarande att det här lite gammaldags manuella systemet kommer att vara väldigt viktig att ha med sig, säger Anders Tegnell till Vetenskapsradion.
Så kan Viruseptin hjälpa dig att stå emot höstens förkylningar
Gör dig och familjen redo för hösten! Munspray, nässpray och sugtabletter från Viruseptin förebygger förkylning och influensasymtom, och förkortar sjukdomstiden om ni redan blivit sjuka.
- Vetenskapsradion - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7543374
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu