Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Risk för luftvägsvirus ökar med kallt väder

När den årliga influensan på allvar bryter ut hänger ihop med våra breddgrader. Med hjälp av 20 000 virusprover och väderstatistik har forskare vid Sahlgrenska akademin kunnat kartlägga hur temperaturer och influensautbrott hänger ihop.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-12-05

Annons

– Blir det en kall vecka med en medeltemperatur under noll så dröjer det sedan enligt våra beräkningar cirka en vecka innan influensaepidemin kommer igång, säger Nicklas Sundell, forskare på Sahlgrenska akademin och infektionsläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Studien omfattar tre säsonger och 20 000 virusprover tagna med hjälp av pinnprov i näsan på folk som sökt vård i Göteborgsområdet. Förekomsten av virus har sedan jämförts över tid med västerstatistik från Smhi.

Resultaten visar tydligt att utbrotten av influensa har en tydlig koppling till köldknäppen, det vill säga låg utomhustemperatur och låg luftfuktighet.

Annons
Annons

– Det är den här lilla köldknäppen som vi tror är starkt bidragande till att kicka igång epidemin. När den sedan väl är igång så rullar den på även om det blir plusgrader. Är det tillräckligt många sjuka så är det ändå många som blir smittade, säger Nicklas Sundell.

Studien visar att väderfaktorer inte bara har betydelse för säsongsinfluensan (Influensa A), utan också för ett par andra vanliga virus som orsakar luftvägsinfektioner såsom RS-virus och coronavirus. Dessa virus visade sig ha motsvarande beteende med kraftigt ökad förekomst vid kall och torr väderlek. Däremot verkar det vanliga förkylningsviruset rhinovirus vara helt oberoende av väderfaktorer och finnas året runt.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.