Oroande ökning av resistent bakterie
Enligt ny statistik från Smittskyddsinstitutet smittas allt fler svenskar av ESBL-bakterier, som är multiresistenta mot antibiotika. Under årets första nio månader har antalet upptäckta fall ökat med 30 procent jämfört med samma period förra året. Dessa är bakterier som kan orsaka mycket svåra och i värsta fall dödliga infektioner.
– Det går fortare än vad jag tror att någon av experterna har kunnat tro. Det är oroande, för i förlängningen kommer det att bli mer och mer allvarliga infektioner, säger Otto Cars, professor i infektionssjukdomar och ordförande i Strama, en strategigrupp som jobbar mot ökad antibiotikaresistens. 
ESBL-bakterien är en sorts tarmbakterie som i värsta fall kan ge dödliga infektioner. Under det senaste året har sex spädbarn mist livet på grund av bakterien. Och smittan ökar nu kraftigt. Hittills har drygt 2 700 fall rapporterats in till Smittskyddsinstitutet och det är en ökning med 30 procent jämfört med samma period ifjol, enligt en sammanställning som TT har gjort.
– Vi kan inte skydda oss från import av resistenta bakterier. Det är ett globalt problem. Det sprids i hela världen, det sprids med resande, med kontakt med sjukvården i andra länder, men också med livsmedel. Det här är inget vi kan stoppa. Vi måste hålla ett öga på den här utvecklingen, och göra allt vi kan för att minska riskerna, säger Otto Cars.
Landstingen kan minska riskerna genom att se till att det verkligen finns nog med vårdplatser, och i synnerhet enkelrum på sjukhusen. Då minskar smittspridningen, enligt Otto Cars. Ett annat stort problem är att få ut nya antibiotikasorter på marknaden. Hans Wolf-Watz, som är professor i molekylärbiologi och ingår i en forskningsgrupp om antibiotika vid Umeå universitet, menar att ny antibiotika måste framställas om man ska få stopp på de multiresistenta bakterierna.
– Vi i västerlandet, som lever under en utomordentligt bra sjukvård, kanske inte kommer att ha så bra sjukvård i framtiden. Att byta en höft kanske bli helt omöjligt, att göra en bypass-operation fullständigt omöjligt på grund av smittrisken och infektioner. Det gör ju att vi måste söka nya vägar, säger Hans Wolf-Watz.
Så kan Viruseptin hjälpa dig att stå emot höstens förkylningar
Gör dig och familjen redo för hösten! Munspray, nässpray och sugtabletter från Viruseptin förebygger förkylning och influensasymtom, och förkortar sjukdomstiden om ni redan blivit sjuka.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu