Ökat antal fall av listeriainfektioner
Enligt verket bör gravida, äldre och de med nedsatt immunförsvar vara uppmärksamma på vilken mat de äter och undvika ”riskprodukter” för att minska risken för infektion. Det kan till exempel vara vakuumförpackad rökt och gravad fisk, skivat smörgåspålägg, patéer, kall färdigmat och dessertostar (mögel- och kittostar) särskilt om de är tillverkade av opastöriserad mjölk.
Listeriabakterien är en tålig bakterie som kan tillväxa i kylskåpstemperatur, den dör dock snabbt vid upphettning till över 70 grader. Risken att smittas av listeria är mycket liten. Men under oktober, november och december rapporterades 41 fall som smittats i Sverige vilket kan jämföras med 25 fall samma period 2012.
Flera av de smittade har en likartad typ av listeriabakterien vilket talar för att det skulle kunna finnas en gemensam smittkälla. Folkhälsomyndigheten har i samarbete med Livsmedelsverket och landets smittskyddsenheter börjat utreda orsaken till ökningen.
Så kan Viruseptin hjälpa dig att stå emot höstens förkylningar
Gör dig och familjen redo för hösten! Munspray, nässpray och sugtabletter från Viruseptin förebygger förkylning och influensasymtom, och förkortar sjukdomstiden om ni redan blivit sjuka.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu