Nytt vaccin skyddar mot ebola
De första försöken med vaccinet VSV-ZEBOV har visat sig ge ett fullskaligt skydd mot ebola. Det kan dock hända att siffran revideras ner efter fler tester, men enligt WHO kommer skyddet vara mellan 75 och 100 procent. Resultaten är extremt lovande, påpekar WHO:s generaldirektör Margaret Chan.
– Det här kommer att bli avgörande. Det kommer att förändra hanteringen av det pågående ebolautbrottet och framtida utbrott, säger hon enligt Reuters rapporterar Dagens Nyheter.
Vaccinet ger hundraprocentigt skydd mot ebola
Det nya vaccinet verkar genom att kombinera en del av ebolaviruset med ett annat ofarligt virus – därmed tränas immunförsvaret i att bekämpa patogenen. De första resultaten har nyligen publicerats i den medicinska tidskriften The Lancet. Totalt vaccinerades 4 000 personer som alla varit i kontakt med ett bekräftat ebolafall, och samtliga fick ett hundraprocentigt skydd redan tio dagar efter vaccinering.
Forskarna har nyttjat ett unikt angreppssätt mot ebolaviruset genom att vaccinera både familj, grannar och vänner så fort en person har konstaterats smittan. Framöver ska testerna utökas och inkludera tonåringar mellan 13 och 17 år. Eventuellt kan även barn mellan 6 och 12 år vaccineras.
Bakom utvecklandet av ebolavaccinet står den kanadensiska hälsomyndigheten samt läkemedelsbolaget Merck. Arbetet har dessutom skett i en rasande fart. Vanligtvis tar processen tio år, men det nya vaccinet har tagits fram på endast tio månader.
Så kan Viruseptin hjälpa dig att stå emot höstens förkylningar
Gör dig och familjen redo för hösten! Munspray, nässpray och sugtabletter från Viruseptin förebygger förkylning och influensasymtom, och förkortar sjukdomstiden om ni redan blivit sjuka.
– Vi visste att det var en kamp mot klockan och försöken var tvungna att genomföras under de mest krävande förhållanden, säger John-Arne Røttingen, chef för den norska hälsomyndigheten och ordförande för styrgruppen bakom försöken, till Reuters rapporterar Dagens Nyheter.
Värsta ebolaepidemin i historien
Ebolaepidemin i Västafrika är den värsta som dokumenterats och hittills har fler än 11 000 personer dött sedan utbrottets start i slutet av 2013. Nu vill Läkare utan gränser att vaccinet ska börja användas i länderna Sierra Leone och Liberia.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu