Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nytt blodprov ska upptäcka sepsis på 20 minuter

I oktober ska ett nytt blodprov testas som kan komma att rädda många liv. Det ska hjälpa sjukvården att snabbare få svar på om en patient drabbats av sepsis (blodförgiftning).


Publicerad den: 2017-09-13

Annons

Sepsis (blodförgiftning) är vanligare än vad man tror, varje år drabbas nämligen 40 000 personer i Sverige av sjukdomen. I dess svårare former kan sepsis vara livshotande, leda till organsvikt och amputationer. Dessutom kan det vara svårt för sjukvården att upptäcka om en patient är drabbad av sepsis i tid, det menar Adam Linder som är sepsisforskare vid Lunds Universitet och som har blivit intervjuad av TT.

– Det är ganska lurigt med sepsis. Det blir en sannolikhetslära. Det är inte alltid uppenbart att patienten drabbats av det. I vissa fall missas det, och i vissa fall upptäcks det för sent, säger han

Läs också: Sepsis - den dödliga sjukdomen som glöms bort

Annons
Annons

Men nu kommer det förhoppningsvis bli enklare för sjukvården att upptäcka sepsis snabbt och det genom ett nytt blodprov som ska testats på akuten på Skånes universitetssjukhus i Lund. Testet som har tagits fram ska inom 20 minuter kunna ge svar på om patienten blivit drabbad av sepsis eller inte - vilket i sin tur kan komma att rädda många liv och förhindra att patienter får svåra följdsjukdomar och vårdskador.

– Vi tror att det här blodprovet kan signalera för vårdpersonalen att här är en patient som är allvarligt sjuk, eller kommer att bli det inom några timmar. Då kan vi sätta in behandling innan organen börjar svikta, säger Adam Linder till TT.

Kort om Sepsis

Tillståndet sepsis (förr ofta kallat blodförgiftning) uppstår när en svår infektion spridit sig till hela kroppen och immunförsvaret överreagerar.

Det kan liknas vid att använda en atombomb för att försvara sitt land. Man har visserligen ihjäl angriparna, men den egna befolkningen dör på samma gång.

Infektionen behöver dock inte ursprungligen komma från blodet utan är ofta en följd av till exempel en influensa, halsfluss, lunginflammation eller urinvägsinfektion.

Vid sepsis går immunförsvaret överstyr och släpper ut en mängd ämnen som får blodkärlen att läcka vätska. Blodtrycket faller, vilket inte sällan leder till skador på till exempel njurar, hjärta och lungor. I enstaka fall kan amputation av kroppsdelar bli nödvändig på grund av omfattande vävnadsskador och i värsta fall dör patienten inom några timmar. Sepsis har generellt en dödlighet på 20 procent.

Läs mer: Orsaker, symptom och behandling - Sepsis, även kallad blodförgiftning

Källa: Sepsisfonden

 

 

Annons
Annons

    Källor

  • TT

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2017-09-15 17:24 (7 år sen)

    Det låter alldeles fantastiskt med ett enkelt blodprov för att se om patienten har början till sepsis! Efter en ERCP drabbades jag av en fulminant sepsis med organsvikt år 2002. Vårdades på IVA under drygt en månad och mitt tillstånd var livshotande. Efter IVA började en lång period på kirurgisk vårdavdelning samt rehabilitering. Idag efter 15 år har jag kvarstående besvär i form av neuropathi i ben och fötter samt kognitiva problem.
    Jag är ändå så tacksam att mitt liv kunde räddas trots allt! Mina erfarenheter finns beskrivna i boken "Smaken av vatten", där jag bla belyser patientens och vårdens olika perspektiv.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.