För första gången har forskare funnit att kroppens immunförsvar kan förstöra ett virus trots att det redan hunnit infektera kroppens celler. Denna upptäckt skulle kunna göra det möjligt att utveckla ett sorts läkemedel som kan öka cellens förmåga att försvara sig mot virus, något som alltså skulle innefatta allt från vanliga förkylningar och vinterkräksjukan till fästingburen hjärnhinneinflammation, rapporterar Sveriges Televisions Vetenskapsnyheter.
Det är forskare vid medicinska fakulteten i Cambridge som ligger bakom den nya upptäckten. Det de har funnit är ett visst protein inne i cellen, som kallas TRIM21, som känner igen antikropparna som följer med viruset in i cellen. Tidigare har man trott att antikropparna endast verkade utanför cellerna, men den nya studien visar att det alltså inte är för sent även om cellen redan har invaderats av ett virus.
– Det här är sista chansen en cell får innan den blir infekterad. Efter det finns det inget annat för kroppen att göra än att döda den smittade cellen, säger Dr Leo James som leder forskningsteamet till tidskriften The Independent.
Genom att öka halten av proteinet skulle alltså cellen kunna försvara sig mot viruset och förgöra det innan det tar över cellens produktion av arvsmassa. Proteinet skulle exempelvis kunna tillföras med hjälp av vanlig nässpray, uppger SVT.
– Det här är ett sätt att stärka alla de naturliga antikropparna som kroppen naturligt tillverkar mot viruset. Fördelen är att du kan använda det som en enda medicin mot massor av virusinfektioner, konstaterar Dr James.
SPONSRAD AV KARO HEALTHCARE
Så kan Viruseptin hjälpa dig att stå emot höstens förkylningar
Gör dig och familjen redo för hösten! Munspray, nässpray och sugtabletter från Viruseptin förebygger förkylning och influensasymtom, och förkortar sjukdomstiden om ni redan blivit sjuka.
Här ser du hur det fungerar »
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu