Ny teknik ska minska användandet av antibiotika
Resistenta bakterier är ett stort medicinskt problem och i dag dör många människor på grund av infektioner med antibiotikaresistenta bakterier. Det medför att användningen av bredspektrumantibiotika ökar, vilket biter på flera sorters bakterier. Däremot kan sådan antibiotikaanvändning leda till att fler bakterier utvecklar resistens.
Därför har forskare vid Uppsala universitet, SciLifeLab i Stockholm och Akademiska sjukhuset i Uppsala utvecklat en ny metod för att snabbare identifiera vilka bakterier som ligger bakom en infektion, och ifall dessa är känsliga eller resistenta mot antibiotika.
– Klinisk användning av metoden skulle resultera i att rätt antibiotikabehandling kan sättas in från början och att onödig antibiotikaanvändning därmed minskar, säger professor Dan I. Andersson, Uppsala universitet, som lett studien tillsammans med professor Mats Nilsson, vid SciLifeLab i Stockholm och Stockholms universitet, i ett pressmeddelande från Uppsala universitet.
Metoden är väldigt specifik och känslig. Dessutom kan den användas på alla typer av bakterier.
– Vi hoppas att metoden i framtiden ska kunna användas på sjukhus och vårdcentraler för att snabbt ge korrekt behandling och dessutom minska användningen av antibiotika, säger Dan Andersson i pressmeddelandet.
Så kan Viruseptin hjälpa dig att stå emot höstens förkylningar
Gör dig och familjen redo för hösten! Munspray, nässpray och sugtabletter från Viruseptin förebygger förkylning och influensasymtom, och förkortar sjukdomstiden om ni redan blivit sjuka.
Kommentera denna artikel
Trots att rätt penicillin sattes in från början är jag nu inne på min 5:e penicillinkur. Alltför låg dos sattes in från början. Jag fick infektion i en biopsi, som togs lite ovanför fotknölen på utsidan. Jag har ätit penicillin från 30 okt och fortfarande.
Jag tycker att alltför stor försiktighet råder från början. Jag har varit med om liknande med bihåleinflammation och infektion i luftrören.
Inga har kommenterat på denna sida ännu