Ny mögelbakterie ger hopp om ny antibiotika
Mögelbakterier från Irland har väckt hopp om nya effektiva former av antibiotika. De tidigare okända mikroberna har visat sig kunna eliminera fyra farliga, resistenta bakterier, rapporterar Dagens Nyheter.
Antibiotikaresistenta bakterier anses utgöra ett av de största hoten mot folkhälsan i världen. Beräkningar antyder att miljontals människor riskerar att dö varje år i världen runt år 2050 till följd av att de inte längre kan behandlas med antibiotika.
Läs även: När och hur smittar en förkylning?
Nu har det dock hittats viktiga fynd i jorden på Boho Highlands i Nordirland, en plats som länge haft rykte om sig att ha medicinska egenskaper. Studien gjordes av forskare vid Swansea University Medical School i Storbritannien och avslöjade att jorden innehåller en stam av bakterier tillhörande släktet Streptomyces som är effektiva mot fyra av de sex värsta antibiotikaresistenta patogenerna. Tester visar att de kan stoppa tillväxten av bland andra vankomycinresistenta enterokocker och meticillinresistenta stafylokocker. Exakt hur den nyupptäckta mikroben bär sig åt för att eliminera de farliga bakterierna är än så länge okänt.
Läs även: Detta bör du veta om säsongsinfluensan och vaccinet mot den
Den nya mögelbakteien har fått namnet Streptomyces sp. myrophorea vilket syftar på dess speciella doft som påminner om olja från vintergröna.
Så kan Viruseptin hjälpa dig att stå emot höstens förkylningar
Gör dig och familjen redo för hösten! Munspray, nässpray och sugtabletter från Viruseptin förebygger förkylning och influensasymtom, och förkortar sjukdomstiden om ni redan blivit sjuka.
Mer om antibiotikaresistens
- Dagens Nyheter - https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/mogelbakterie-ger-hopp-om-ny-antibiotika/
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu