Myndighet vill se sprututbyte i hela landet
Risken för att en missbrukare som injicerar droger ska drabbas av infektionssjukdomar, framför allt hepatit C, är stor. Hepatit C kan leda till leversvikt, cancer eller att personen avlider.
– Vi behöver skydda missbrukares hälsa. Det finns ingen rim och reson i att låta dem löpa en så stor risk att få allvarliga sjukdomar, säger Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.
I Sverige är sprututbyte infört i sex kommuner: Malmö, Lund, Helsingborg, Kalmar, Kristianstad och Stockholm. Men det räcker inte, anser Folkhälsomyndigheten. I en ny rapport föreslås att sprutbyte införs i hela landet, något som sedan länge rekommenderats av både världshälsoorganisationen WHO och EU:s smittskyddsmyndighet.
Men förslaget mottas inte med applåder överallt. Göteborgs kommunalråd Marina Johansson (S) har varit med om att säga nej till ett införande av sprututbyte.
– Vi ska hjälpa människor ur missbruket och inte förse dem med redskap som faktiskt leder till döden, säger hon till SVT.
Hiv, graviditet och föräldraskap – Avsnitt 2: “Det finns inte några hinder för en person med välbehandlad hiv att skaffa barn”
Här får du ta del av berörande personliga berättelser om hiv och föräldraskap och veta mer om hur det funkar när man blir gravid och lever med hiv. Möt flerbarnsmamman “Sara” som lever med hiv och Kristina Pettersson, specialist inom kvinno- och förlossningsvård på Karolinska Universitetssjukhuset, i ett samtal om hiv, föräldraskap, graviditet och amning.
Hon anser inte att det finns tillräckligt vetenskapligt stöd för att programmen förhindrar smitta, ett uttalande som Johan Carlson ställer sig frågande till.
– Då vet man något i Göteborg som inte resten av världen vet. Det finns goda skäl att gå den här vägen. Det är vår bestämda uppfattning.
Vad anser du? Är sprututbyte i hela landet en bra eller dålig idé? Kommentera gärna direkt under artikeln.
Kommentera denna artikel
Ja jag tycker att dom ska bytas ut
Ja, självklart ska sprutbyte tillåtas i hela landet! På tiden att vi gör upp med förbudsmentaliteten från 70-talet.
Inga har kommenterat på denna sida ännu