MRSA-smittade vittnar om traumatisk vård
Multiresistenta stafylokocker, MRSA, är bakterier som är motståndskraftiga mot flera olika sorter av antibiotika. I dag drabbas majoriteten av svenskar under en utlandsresa eller i samband med vård utomlands. I Sverige måste alltid MRSA-patienter isoleras vid sjukhusvård för att smittspridningen ska begränsas.
Nu har Eva Skyman, doktorand vid Sahlgrenska akademin, studerat hur dessa strikta vårdregler påverkar patienterna. I studien ingick över 200 personer som berättade om isoleringen. Flertalet vittnar om en stark utsatthet och stigmatisering, samt att informationen om hur MRSA smittar var motsägelsefull eller ibland saknades helt.
En del av patienterna påpekade att sjukvårdarna var okunniga eller till och med rädda för att själva få smittan.
– Dessa upplevelser gjorde att patienterna själva tog ett mycket stort ansvar för att inte smitta andra även utanför vårdmiljön. Som en patient utryckte det: ”ingen annan ska behöva uppleva det jag har gjort”, säger Eva Skyman i ett pressmeddelande från Sahlgrenska.
Vårdpersonal som var mer erfaren på att hantera MRSA skapade däremot större trygghet hos patienterna.
Så kan Viruseptin hjälpa dig att stå emot höstens förkylningar
Gör dig och familjen redo för hösten! Munspray, nässpray och sugtabletter från Viruseptin förebygger förkylning och influensasymtom, och förkortar sjukdomstiden om ni redan blivit sjuka.
– Ska vi hålla takt med den snabbt ökande förekomsten av resistenta bakterier i Sverige och i världen måste kunskapen om hur resistenta bakterier smittar öka, liksom förståelsen för patienternas upplevelse och utsatthet. Det gäller både för vårdpersonal, patienter och allmänhet, säger Eva Skyman i pressmeddelandet.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu