Mössan meningslös mot förkylning
– Nej, att man blir sjuk beror ju på helt andra saker än om man har mössa på sig eller blir kall om huvudet, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten till SVT.
Virussprayades i ansiktet
I en känd studie lät man en grupp försökspersoner kylas ner i ett kallt rum utan varma kläder, samtidigt som en annan grupp fick hålla sig varma. Personerna utsattes sedan för förkylningssmitta, genom att bli sprayade i ansiktet med en lösning innehållandes förkylningsvirus. Det forskarna då upptäckte var att kylan faktiskt inte alls påverkade hur stor risk det var att bli smittad.
Orsaken till förkylningar är snarare virus och bakterier som sprids via luften. Bacillernas framfart genom luften kan inte stoppas av varma kläder och de kan heller inte påverka immunförsvarets motståndskraft, enligt forskarna.
Fler sjuka under vintern?
Samtidigt kvarstår frågan kring varför så många blir förkylda under de kallare årstiderna?
Så som forskarna beskriver det handlar det om att luftvägsinfektionerna blir fler under vintertid då de virus som orsakar förkylningarna klarar sig bättre vid i vinterklimatet. Där kan leva längre utanför kroppen och får då lättare att ta sig från en människa till en annan. Ytterligare en orsak de redogör för är det faktum att vi i större utsträckning tillbringar tid nära varande varandra inomhus. Barnen är exempelvis inte ute och leker lika mycket utan är mer inomhus och samma sak gäller oss vuxna.
Så kan Viruseptin hjälpa dig att stå emot höstens förkylningar
Gör dig och familjen redo för hösten! Munspray, nässpray och sugtabletter från Viruseptin förebygger förkylning och influensasymtom, och förkortar sjukdomstiden om ni redan blivit sjuka.
Läs också: Förkylning - vad är sant och vad är myt?
Att bli extremt nedkyld som när någon gått genom isen är enda tillfället då temperatur kan påverka immunförsvaret negativt.
Vi ser ett ”falskt samband”
Men hur kommer det sig då att vi är många som ändå upplever att vi lättare blir sjuka om vi är kallt klädda?
– Man kommer ju ihåg de gånger man har blivit kall och blivit förkyld efteråt, men man minns inte de gånger man blivit kall utan att man blivit förkyld. Man skapar ett samband som egentligen inte finns eftersom det är det man hört av sina föräldrar och andra att ”så är det”. På så vis sprids den här myten om förkylningar av kyla vidare, säger Anders Tegnell.
Kommentera denna artikel
"Såg skillnad på Förskola med finsk resp svensk barngrupp" berättar Kristina.
"– Man kommer ju ihåg de gånger man har blivit kall och blivit förkyld efteråt, men man minns inte de gånger man blivit kall utan att man blivit förkyld. Man skapar ett samband som egentligen inte finns eftersom det är det man hört av sina föräldrar och andra att ”så är det”. " berättar artikeln.
Kristina Hornsten. Det man konstaterat är INTE att barn skall kläs i sommarkläder på vintern. Man konstaterar att varma kläder skyddar mot kyla, inte förkylning. Dessutom hävdar man att det är värre att vara inomhus mycket. Detta är fakta och gäller oavsett vad du hävdar.
Behövs 0 kommentar!!! Farlig propaganda att låta barn gå sommarklädda året om!!! Typiskt att inte vara varsam om barn nuförtiden!! Såg skillnad på Förskola med finsk resp svensk barngrupp - finska barn var klädda för vintern men inte alltid de svenska. Finska barnen sällan förkylda! Och vad med blåskatarr hos små barn ??!! Det är allmänt känt att kalla fötter o underliv ger smärta !!!
Inga har kommenterat på denna sida ännu