Läkemedel visar lovande resultat mot coronavirus
Ett läkemedel som är tänkt att användas vid behandling av cancer har visat sig kunna blockera coronaviruset, i alla fall på möss och mänskliga celler. Det visar en studie i tidskriften Science.
– Det är en bra gjord studie, och det är intressanta resultat. Jag tror att potentialen är stor hos det här läkemedlet, och hos den här typen av läkemedel, säger Magnus Evander, professor i virologi vid Umeå universitet, till Vetenskapasradion.
Läkemedlet består av substansen plitidepsin, vilket blockerar ett protein i våra celler som virus använder för att kunna föröka sig. Men eftersom plitidepsin blockerar proteinet kan inte viruset göra det, och då blir det lättare för immunförsvaret att slå ner det inkräktande viruset.
I den aktuella studien har man tittat på vilken effekt läkemedlet haft mot coronaviruset, SARS-CoV-2, i möss samt i mänskliga celler. Och resultaten är lovande, plitidepsin visade sig ha bättre effekt än det läkemedel som används idag mot covid-19, remdesivir.
Men det är ännu för tidigt att säga vilken effekt det här läkemedlet skulle ha på människor med covid-19.
Här kan du läsa mer om coronaviruset, covid-19, och vaccination mot sjukdomen:
- Frågor och svar om vaccination mot covid-19
- Fakta om coronavirus: covid-19 (SARS-CoV-2)
- Närstående med covid-19, information och råd till resten av hushållet
- Långvariga symtom efter covid-19/post-covid
Hiv, graviditet och föräldraskap – Avsnitt 2: “Det finns inte några hinder för en person med välbehandlad hiv att skaffa barn”
Här får du ta del av berörande personliga berättelser om hiv och föräldraskap och veta mer om hur det funkar när man blir gravid och lever med hiv. Möt flerbarnsmamman “Sara” som lever med hiv och Kristina Pettersson, specialist inom kvinno- och förlossningsvård på Karolinska Universitetssjukhuset, i ett samtal om hiv, föräldraskap, graviditet och amning.
-
Science och Vetenskapsradion - https://science.sciencemag.org/content/early/2021/01/22/science.abf4058
https://sverigesradio.se/artikel/7656018
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu