Konstgjord befruktning hjälper hivsmittade
Personer som lever i ett förhållande där en av parterna är hivsmittade kan avstå från att skaffa barn av rädsla för att även barnet ska smittas. Men nu visar erfarenheter från Danmark att konstgjord befruktning kan vara ett säkert alternativ. Varje år söker omkring 35 par hjälp, och resultat visar att risken för att barnet smittas är minimal.
– Det är inget fel på de här barnen, det är fina tal på barnen vi följt genom åren sedan 2002, säger Tinne Laursen, hivrådgivare på Fertilitetskliniken i Århus.
I Århus Universitetshospital i Danmark ligger den så kallade spermatvätten och där tvättas sädescellerna rena från hiv för att sedan kunna inseminera ägg hos par där den ena eller bägge är hivsmittade. Det var år 2002 som denna typ av fertilitetshjälp började användas i Danmark och det har resulterat i att över 200 friska barn har fötts av hiv-infekterade föräldrar. Tinne Laursen berättar att de mycket hellre ger assistens till hivsmittade personer än att de försöker bli med barn på egen hand.
Danskarna räknar med att risken att överföra hivsmitta från mamma till barn eller från man till kvinna är mellan 15 och 20 procent, utan behandling eller fertilitetshjälp. Men om de får hjälp att bli gravida och sköter sin behandling mot hiv, då uppskattar Århus Fertilitetsklinik att smittorisken håller sig mellan 0,1 och 0,2 procent.
Så kan Viruseptin hjälpa dig att stå emot höstens förkylningar
Gör dig och familjen redo för hösten! Munspray, nässpray och sugtabletter från Viruseptin förebygger förkylning och influensasymtom, och förkortar sjukdomstiden om ni redan blivit sjuka.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu