Insektsvaccin på gång
Man har sedan länge känt till att bidrottningen kan ge sina larver immunitet mot vissa sjukdomar, men hur det specifikt går till har varit ett mysterium. Nu har dock finska och norska forskare upptäckt ett nyckelprotein i processen, som heter vitellogenin. Proteinet verkar göra det möjligt för bidrottningen att föra över immunitetsframkallande bakterier till sina ägg via blodet. Arbetsbina för med sig bakterierna som hamnar i drottningen mat, och slutligen i bilarverna med hjälp av vitellogenin.
Bi-vaccinet viktigt för människor
Just nu arbetar forskarna med att utveckla ett vaccin som är baserat på proteinet, och därmed kan skydda mot flertalet olika bi-sjukdomar.
– Det vore helt banbrytande om det gick, speciellt om man tänker på honungsbin, där vi har en reproducerande drottning som producerar avkomma i 4-5 år om man då på något sätt kan vaccinera henne och hon överför en slags immunitet till all sin avkomma det vore helt fantastiskt, säger Eva Forsgren som forskar på honungsbin vid Sveriges lantbruksuniversitet SLU, till Sveriges radio.
På frågan om vaccinet även kan vara viktigt för oss människor är hon helt säker.
– Absolut eftersom en tredjedel av det vi äter är beroende av någon form av pollinering, och av den pollinering som krävs av djur så utförs den största delen av bin och på de flesta platser av honungsbin, så det är jätteviktigt för oss, att vi har friska honungsbin, säger hon till radion.
Så kan Viruseptin hjälpa dig att stå emot höstens förkylningar
Gör dig och familjen redo för hösten! Munspray, nässpray och sugtabletter från Viruseptin förebygger förkylning och influensasymtom, och förkortar sjukdomstiden om ni redan blivit sjuka.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu