Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Influensaspridningen avmattas i norra Sverige

Annons

Spridningen av den nya influensan ökar inte längre lika snabbt som tidigare. Det meddelar Socialstyrelsen, men uppger samtidigt att det ännu är för tidigt att säga att faran är över.
– Det här är fortfarande en sjukdom som har potential att smitta en stor del av befolkningen, mellan 20 och 40 procent. Det är fortfarande en sjukdom som vi definitivt ska ta på allvar, säger Anders Tegnell, chef för smittskyddsenheten på Socialstyrelsen till Ekot.

Hittills har nästan 9 000 svenskar smittats av svininfluensa. Förra veckan rapporterades 2 400 personer ha insjuknat. Och eftersom det bara är de fall där svininfluensa&nbspbekräftats med provtagning så anser Smittskyddsinstitutet att mörkertalet är stort och de uppskattar att antalet som har haft sjukdomen är betydligt större, mellan 210 000 och 530 000 personer. Det finns vissa geografiska skillnader. Störst procentuell ökning är det just nu i Värmland och Jämtland, samtidigt som smittspridningen har lugnat ner sig i de nordligaste länen, där antalet konstaterade fall har halverats.

Annons
Annons

Ungefär tre miljoner svenskar har hittills vaccinerat sig, och det motsvarar omkring 35 procent. Men för att smittspridningen ska stanna behöver mellan 50 och 60 procent av befolkningen vaccinera sig. Tolv personer har avlidit kort efter att de vaccinerat sig mot svininfluensan. Elva fall har utretts och ska inte ha någon koppling till själva vaccinet. Det senaste fallet, där en man i 50-årsåldern avled, utreds just nu. Folkhälsominister Maria Larsson anser dock inte att det finns någon anledning att oroa sig.
– Det fanns också andra orsakssamband som är troliga för att just den här personen har avlidit. Jag hoppas att det här inte leder till att svenska folket blir mindre benägna att vaccinera sig, säger äldre- och folkhälsominister Maria Larsson.&nbsp

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.