Hiv-virus maskerar sig i kroppen
De så kallade komplementproteinerna är molekyler som kan fästa till främmande och kroppsegna ämnen, i särskilda mönster. På så sätt hjälper de immunförsvaret att angripa både virus och bakterier som intar kroppen.
Nu visar dock ny forskning att hiv-virus använder komplementproteiner för att ta sig in i vävnader utan att attackeras. Tidigare studier har påvisat att infektionen är mycket effektivare om hiv-viruset är omgivet av kroppsvätskor som normalt förekommer i blod- eller vid sexuell smitta, jämfört med laboratoriemiljö.
Något som kan förklaras med komplementproteiner, menar Marie Larsson som är professor i molekylär virologi vid Linköpings universitet. Hon har undersökt fenomenet i en ny studie, tillsammans med doktoranden Rada Ellegård.
– Förmågan att använda våra komplementproteiner på det här viset är förmodligen extremt viktigt för att hiv ska lyckas smitta. Vi arbetar nu vidare med att undersöka dessa mekanismer i mänsklig genital slemhinna, den vävnad där viruset infekterar vid sexuell överföring, säger Marie Larsson i ett pressmeddelande från universitetet,
Väl inne i kroppen får hiv-partiklarna först kontakt med dendritiska celler, immunceller som fungerar som vaktposter. Deras uppgift är att identifiera virus som är farliga och kroppsfrämmande, och uppmärksamma immunförsvaret på detta.
Så kan Viruseptin hjälpa dig att stå emot höstens förkylningar
Gör dig och familjen redo för hösten! Munspray, nässpray och sugtabletter från Viruseptin förebygger förkylning och influensasymtom, och förkortar sjukdomstiden om ni redan blivit sjuka.
Men den processen fungerar inte så bra gällande hiv-virus. Troligtvis för att viruset förklär sig med komplementproteiner, och missas av de dendritiska cellerna. Därmed kan hiv-viruset etablera en infektion i slemhinnan och spridas vidare i kroppen.
Studien är publicerad i tidskriften The Journal of Immunology.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu