Här är platserna där flest tror sig blivit smittade av coronaviruset
Smittspridningen har ökat i region Uppsala och därför har också lokala allmänna råd införts i området. Samtidigt pågår sedan i somras en smittspårning i regioner för att ta reda på vilka platser och situationer som är vanligast vid smittspridning, rapporterar Dagens Nyheter. Här kan du läsa några av resultaten.
Smittspårningsenheten i Uppsala startade sitt arbete i somras. Först var de fem smittsäkrare som ringde runt till smittade, nu är de åtta och snart kan de bli fler, skriver Dagens Nyheter som besökt enheten i Uppsala.
Enligt smittspårningen i Uppsala syns tydliga mönster i smittspridningen. Mellan 21 september och 18 oktober svarade 530 personer på frågor om hur de tror att de själva blivit smittade och i vilka sammanhang de möjligtvis kunnat smitta andra. En svarande kunde uppge flera olika svar. Så här svarar de tillfrågade på frågan om hur de själva tror att de blivit smittade:
- 22 procent privat träff
- 20 procent arbetsplatsen
- 15 procent familj/partner/sambo
- 14 procent pub/nation/krog/café
- 10 procent skola/universitet
- 9 procent bio/teater/kyrka/moské
- 4 procent transport
- 3 procent övrigt
På frågan om vilka ställen de misstänker att de skulle kunnat smitta andra svarar de följande:
- 37 procent familj/partner/sambo
- 19 procent arbetsplatsen
- 9 procent skola/universitet
- 8 procent pub/nation/krog/café
- 6 procent privat träff
- 4 procent idrott samt övrigt
- 3 procent transport
- 1 procent bio/teater/kyrka/moské
Källa: DN.se som tagit del av Crush covid (Region Uppsala och Uppsala universitet).
Så kan Viruseptin hjälpa dig att stå emot höstens förkylningar
Gör dig och familjen redo för hösten! Munspray, nässpray och sugtabletter från Viruseptin förebygger förkylning och influensasymtom, och förkortar sjukdomstiden om ni redan blivit sjuka.
Färre tester i socioekonomiskt svagare områden
Testkapaciteten ökar, men det syns dock en skillnad på vilka samhällsgrupper som testar sig.
Minst antal tester sett till befolkningsmängden görs av befolkningen i socioekonomiskt svagare områden, såsom stadsdelarna Gottsunda och Gränby. Samtidigt har dessa områden högst andel positiva provsvar. Personer i dessa områden har därför större risk att bli smittade, menar Mats Martinell, medicinskt ansvarig för enheten för provtagning och smittspårning av covid-19 i Uppsala, som blivit intervjuad av DN.
– Vi kan heller inte smittspåra där, eftersom det hänger på att folk testar sig. Utbrotten upptäcks för sent, när människor hamnar på sjukhus.
Han hoppas dock att informationsinsatser ska öka provtagningen i dessa stadsdelar. Med bättre smittspårning skulle det bli möjligt att införa åtgärder inom mycket mindre områden.
– De nya råden gäller för hela Uppsala, men snart måste man bryta ned det, kanske på postnummernivå. Det skulle kunna hjälpa människor att snabbt bli mer försiktiga om det behövs. I slutändan är det befolkningens agerande som avgör vilken smittspridning vi har, säger han till tidningen.
”Livet med hiv” är en helt ny podd från Posithiva Gruppen, Sveriges största patientorganisation för personer som lever med hiv. Podden innehåller både personliga och professionella reflektioner kring hur det är att leva med hiv i Sverige idag. ”Livet med hiv” – en ny podd från Posithiva Gruppen
-
Dagens nyheter - https://www.dn.se/sverige/virusets-vag-kartlaggs-for-att-stoppa-smittan-i-uppsala/
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu