Feber mäts bäst i stjärten
Enligt en studie som gjorts på infektionskliniken vid universitetet i Örebro mäts temperaturen på patienter bäst i stjärten, och alltså inte med öron- eller muntermometer som vården använder i dag.
– Om man ska lita på enstaka mätning, vilket man ofta gör på en akutmottagning eller en vårdcentral, så är inte öron- eller muntermometer tillräckligt noggrant. Det fungerar i alla fall inte i praktiken, säger Hans Holmberg, överläkare på universitetssjukhuset i Örebro.
Rektaltermometern bäst för mätning av feber
Hans Holmberg har tillsammans med sina kollegor på infektionskliniken på universitetssjukhuset i Örebro kommit fram till att rektaltermometern är överlägsen. Upp till en grads skillnad kunde det vara mellan mätningarna i örat på samma patient med bara någon minuts mellanrum. Faktorer som vax, hår och individuella anatomiska skillnader på örongången påverkar temperaturmätningen i örat. Och när det gäller temperaturmätning i munnen kan det vara svårt för patienten att hålla munnen ordentligt stängd i en minut. Studien pågick under två år och totalt deltog 323 patienter. Inom den svenska vården är dock mätning av temperatur i örat eller munnen vanligt. Det går snabbare och är enklare för patienten.
Så kan Viruseptin hjälpa dig att stå emot höstens förkylningar
Gör dig och familjen redo för hösten! Munspray, nässpray och sugtabletter från Viruseptin förebygger förkylning och influensasymtom, och förkortar sjukdomstiden om ni redan blivit sjuka.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu