Ebolautbrottet: ett internationellt nödläge
Det finns en allvarlig risk för ytterligare spridning. Enligt WHO krävs nu en samordnad internationell insats.
Sjukdomen bröt ut i sydöstra Guinea i början av året. Sedan dess har den spridit sig i landet samt till grannländerna Sierra Leone, Liberia och senast Nigeria, Afrikas folkrikaste land. Utbrottet är det största, sett till antal fall, sedan viruset identifierades i mitten av sjuttiotalet. Hittills har närmare 1 000 människor dött, skriver Läkartidningen. Även sjukvårdspersonal insjuknar.
Ebolavirus smittar mellan människor genom infekterade kroppsvätskor som saliv och blod. En ytterligare risk för virusspridning är kontakt med döda kroppar under förberedande och genomförande av begravning.
Patienten insjuknar snabbt i influensaliknande symptom som hög feber, huvudvärk och muskelsmärtor. I slutet av sjukdomsförloppet kan det uppstå blödningar på huden och i inre organ. Dödligheten är upp till 90 procent.
Enligt Socialstyrelsen är risken att det pågående ebolautbrottet ska spridas till Sverige mycket liten. I det fall någon enstaka resenär kommer hit och blir sjuk har Socialstyrelsen utarbetat rekommendationer till vården hur patienten ska tas om hand på ett bra och säkert sätt. Rekommendationerna har nu uppdaterats med utvidgad information.
Så kan Viruseptin hjälpa dig att stå emot höstens förkylningar
Gör dig och familjen redo för hösten! Munspray, nässpray och sugtabletter från Viruseptin förebygger förkylning och influensasymtom, och förkortar sjukdomstiden om ni redan blivit sjuka.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu