Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Datasystem ska hindra antibiotikaresistens

Annons

Ett nytt datasystem som håller på att byggas upp ska på sikt förhoppningsvis kunna minska och stoppa både vårdrelaterade infektioner och antibiotikaresistens. I ett pågående projekt byggs ett landstäckande register upp över de vanligaste vårdrelaterade infektionerna som patienter drabbas av, samt hur ofta de får antibiotika.

– Man får bättre koll på antibiotikaförskrivningen. Man får förhoppningsvis totalt minskade antal vårdrelaterade infektioner, som i dag resulterar i 1 500 dödsfall per år, säger Rikard Lövström, projektledare för Center för e-hälsa i samverkan, till Ekot.

Det är i Västra Götalandsregionen och Uppsala läns landsting som man nu testar ett nytt datasystem, som går ut på att kartlägga alla vårdrelaterade infektioner som uppstår bland patienter, och koppla ihop det med hur läkare ordinerar antibiotika, rapporterar Ekot. Syftet med det nya datasystemet är att slå två flugor i en smäll, att få kunskap och bättre kontroll över när och i vilka sammanhang patienter drabbas av infektioner när de behandlas i vården. Förhoppningen är även att få ner antibiotikaresistensen.

– Det finns nationella riktlinjer för hur man ska använda antibiotika, men det är inte så att de alltig till hundra procent följs. Genom att skapa det här verktyget får man möjlighet att ständigt återkoppla till ordinerande läkare, hur har vi sista månaden använt antibiotika och på vilka diagnoser har vi använt de olika sorterna? Och då kan man jämföra det med hur vi vet eller anser att man bör göra, säger Ingemar Qvarfordt, projektledare för datasystemet Infektionsverktyget i Västra Götalandsregionen, till Ekot.

Än så länge är datasystemet dock inte fullt utvecklat och det beräknas dröja ett par år innan vården i samtliga landsting har infört det.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.