Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Då kan effekterna av vaccinet märkas på smittspridningen

Sverige har inlett vaccineringen mot covid-19, vilket omedelbart kan rädda liv och avlasta sjukvården. Samtidigt kommer det dröja ett tag innan effekterna märks på smittspridningen. Det rapporterar Dagens Medicin.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2020-12-28

Annons

– Man ska ha klart för sig att man kommer att börja med de äldre, den främsta riskgruppen, och att det kommer att ta ett tag. Då det inte är äldre som driver smittspridningen så kommer det kanske ta till andra halvan av våren innan vi ser någon rejäl effekt på smittspridningen, tills dess måste vi sitta lugnt i båten, säger Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, till TT.

Det är alltså nu vi går in i pandemins vaccinationsera.

Matti Sällberg, professor och vaccinforskare vid institutionen för laboratoriemedicin vid Karolinska institutet, menar att man ganska snabbt kommer kunna rädda liv och ge en avlastning för sjukvården. I april är förhoppningarna att ha vaccinerat alla riskgrupper och prioriterade grupper. Samtidigt menar även han att smittspridningen kommer minska successivt.

Annons
Annons

– När man sedan börjar vaccinera ute i den allmänna befolkningen kan man börja se en minskning av smittspridningen, säger Matti Sällberg till TT.

Till hösten hoppas han att man hunnit vaccinera genom befolkningen och då förhoppningsvis kunna undvika en ny våg.

Bäst att vaccinera i sommar

För att nå bäst effekt av bör vaccineringen av allmänheten ske under sommaren, enligt Matti Sällberg.

– Det här är ett säsongsvirus med en minskad spridning runt sommaren. Ska man ha folk som springer mellan vaccinationsmottagningar så är det bra att ha det då det är en låg eller väldigt liten spridning i samhället. Dessutom innebär det att sjukvården och sjukvårdspersonal som behövs för stor del av vaccinationer inte är belastade med vård av covidpatienter, säger han.

Annons
Annons

Det kommer att ges två doser vaccin i den första vändan, men det kan komma att behövas fler, menar Matti Sällberg.

– Tittar man på Modernas vaccin har de publicerat att immuniteten verkar kvarstå i minst cirka 120 dagar. Baserat på det tror jag det finns goda förutsättningar att den kan kvarstå mellan minst sex till tolv månader. Men det kommer vi få se framöver. Jag tror vi kommer lära oss väldigt mycket under våren gällande långtidsuppföljning. Men det går absolut inte att utesluta att vi till en början kan behöva ta ytterligare en dos per år, säger han.

    Källor

  • Dagens Medicin/TT - https://www.dagensmedicin.se/specialistomraden/infektion/agnes-wold-vaccinstarten-det-basta-pa-hela-aret/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.