Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Bakterieätande virus testas mot antibiotikaresistens

Allt fler bakterier blir multiresistenta. Det medför att forskarna måste hitta nya alternativ till antibiotika. Just nu pågår en stor vetenskaplig studie som går ut på att ta reda på om bakterieätande virus kan vara en lösning. I centrum för studien står 200 brännskadade patienter runt om i Europa.
Annons

När antibiotika inte längre hjälper bör läkare ha ett annat behandlingsalternativ. För att hitta nya metoder mot multiresistenta infektioner har EU dragit igång en stor vetenskaplig studie för att se om bakterieätande virus kan vara ett alternativ. I studien medverkar 200 brännskadade patienter i Frankrike, Belgien och Schweiz som ska få behandling med så kallade bakteriofager, det rapporterar Sveriges Radios vetenskapsredaktion.

Brännskadad hud behandlas med bakteriofager

I studien, som heter Phagoburn, ska de 200 patienterna få slumpvis standardbehandling med antibiotika eller bakteriofager. Metoden går ut på att man behandlar den brännskadade huden med förband som är indränkta i bakteriedödande virus, av en sort som heter just bakteriofager.

När huden är bortbränd är det väldigt enkelt för alla möjliga typer av bakterier att ta sig in samtidigt som allt fler av dem är motståndskraftiga mot antibiotika. Just därför skulle alltså behandlingsmetoden med bakteriofager kunna vara ett alternativ.

Annons
Annons

Behandling med bakteriofager är inte ny. Metoden har använts länge i länder som Georgien, Polen och Ryssland men det saknas dock tillräckligt med vetenskapliga studier som kan bevisa effekten – något som EU nu alltså vill ändra på genom att skjuta till 30 miljoner kronor.

Hoppas vinna kriget mot multiresistenta bakterier

Sveriges Radios vetenskapsredaktion har besökt brännskadekliniken vid Percys militärsjukhus i en förort till Paris. I en säng ligger en 13-årig kille som försökt spruta tändvätska på en brasa och som fått transplantera oskadad hud från benet till axeln.

– Det var kallt i huset så jag tände en brasa, men den ville inte ta sig, så då sprutade jag på t-röd och då exploderade flaskan och min fotbollströja i syntetmaterial fattade eld, säger killen, som vill vara anonym, till radion.

Narkosöverläkaren och överstelöjtnant Thomas Leclerc som deltar i studien och arbetar på Hôpital d'Instruction des Armées Percy där den brännskadade pojken ligger vill se bevis på att bakteriofager fungerar innan han kan våga hoppas.

Annons
Annons

– Jag hoppas vi vinner kriget mot multiresistenta bakterier och där inger bakteriofager hopp, men jag vill se bevis först, säger han till radion.

Resultaten av studien förväntas komma inom ett och ett halvt år. Skulle det visa sig att metoden med bakteriofager fungerar på brännsår så kommer man att behöva göra fler studier för att se om det fungerar även på andra ställen i kroppen som i lederna och lungorna.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.