Avliden man hade svininfluensan
Sverige har fått sitt första bekräftade dödsfall i svininfluensan. Det var vid 20-tiden på måndagskvällen som det slutgiltiga provsvaret kom som bekräftade att en man som avlidit i Uppsala i fredags, hade den nya influensan A (H1N1). Men chefsläkaren Ulf Hansson uppger att det inträffade egentligen inte innebär några förändrade konsekvenser.
– Det innebär inte att vi har ökad spridning i vårt län, säger Hansson till Svenska Dagbladet.
Enligt uppgift ska den nu avlidne mannen ha kontaktat sjukvårdsupplysningen men det är ännu oklart vad han då fick för råd. Enligt chefsläkare Ulf Hansson avled mannen i sitt hem och vårdades inte på sjukhus. Han uppger också att mannen hade ospecifika symtom, som feber och förkylning. Mannen ska dock inte ha varit utomlands innan han smittades och risken för att han ska ha smittat någon annan bedöms som mycket liten.
– Smittorisken är störst när man insjuknar och tiden kring det. Han blev sjuk en söndag och då var han inte på jobbet, säger smittskyddsläkaren Staffan Sylvan.
Enligt Ulf Hansson behöver inte personer som insjuknar vara under ständig uppsikt av familj eller vänner.
– Men blir man svårt sjuk ska man kontakta sjukvårdsupplysningen eller sin läkare. De allra flesta som blir sjuka behöver inte ha någon kontakt med sjukvården alls, säger Ulf Hansson.
Färska siffror från Smittskyddsinstitutet visar att antalet fall av svininfluensa fortsätter att öka. Sedan utbrottet i våras finns nu sammanlagt 915 bekräftade fall i Sverige. Av dessa rapporterades 144 fall under förra veckan, vilket är en ökning med 42 fall jämfört med veckan innan. Sandra Rubinova, handläggare på epidemiologiska avdelningen på Smittskyddsinstitutet berättar att det varit ett stort antal fall som rapporterats in under den gångna helgen.
– Störst är ökningen bland yngre, gruppen 10-39 år står för 63 procent av fallen hittills.
Så kan Viruseptin hjälpa dig att stå emot höstens förkylningar
Gör dig och familjen redo för hösten! Munspray, nässpray och sugtabletter från Viruseptin förebygger förkylning och influensasymtom, och förkortar sjukdomstiden om ni redan blivit sjuka.
I nuläget vårdas fyra smittade svenskar i konstgjord lunga, så kallad Ecmo-behandling på Karolinska sjukhuset.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu