Andningsövningar vid covid-19 - fungerar de eller inte?
I sociala medier sprids många olika tips på hur man ska om man insjuknat i covid-19. Specifika andningsövningar är till exempel ett sådant tips. Men enligt forskare, som Sveriges Radio pratat med, har övningarna ingen större effekt på sjukdomen. Här får du tips på hur du ska göra istället.
Enligt en brittisk läkare, vars film spridits i sociala medier, ska den som blivit sjuk i covid-19 andas på ett speciellt sätt för att upprätthålla lungfunktionen. Han menar att man ska ta ett djupt andetag och sedan hålla andan i fem sekunder. Det här ska man upprepa fem gånger och den sjätte gången ska man hosta på slutet.
Sveriges Radio har pratat med Monika Fagevik Olsén som professor, specialist i lungmedicin och universitetssjukhus-översjukgymnast vid Sahlgrenska i Göteborg. Och hon menar att det inte går att förebygga ett insjuknande i covid-19 med hjälp av andningsövningar. Det kan däremot vara skönt att göra andningsövningar om man är sjuk, men effekten av övningarna är inte långvarig, menar hon.
– Är man sjuk så skadar det inte, det kan kännas lite skönt kanske att ta stora djupa andetag, och det är inte farligt. Men effekten är kortvarig och man ska inte stressa sig med det, tycker jag. Då är det bättre att försöka vara uppe så mycket som möjligt för då andas vi automatiskt bättre, säger hon.
”Livet med hiv” är en helt ny podd från Posithiva Gruppen, Sveriges största patientorganisation för personer som lever med hiv. Podden innehåller både personliga och professionella reflektioner kring hur det är att leva med hiv i Sverige idag. ”Livet med hiv” – en ny podd från Posithiva Gruppen
Så kan Viruseptin hjälpa dig att stå emot höstens förkylningar
Gör dig och familjen redo för hösten! Munspray, nässpray och sugtabletter från Viruseptin förebygger förkylning och influensasymtom, och förkortar sjukdomstiden om ni redan blivit sjuka.
- Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/artikel/7465878
Kommentera denna artikel
Jag tänker att andning med motstånd är bra. Då händer samma sak som när idrottsmän tränar på hög höjd. Det bildas fler röda blodkroppar, som bär runt syret i kroppen. Får man då mindre syre pga COVID-19, har man ändå en mer effektiv transport av det.
Finns en bra andningsnapp, med inställbart motstånd som heter Relaxator.
Liten fotnot. Hennes akademiska grad är docent eller som det står på Göteborgs universitets hemsida, adjungerad professor. Hennes forskning berör knappt coronavirus, så jag litar på forskare som kan området. Det jag har läst, är att lungblåsorna klibbar ihop i covid-19 och det kan djupa andningsövnigar hjälpa till med att hålla isär. Lungforskningen inom covid-19 är precis påbörjad, så att gå ut och säga att det inte hjälper det har jag svårt att tro. Jag har själv haft nytta av andningsövningar inom yogan när jag hade lindriga coronasymtom.
Jag är 85 år, jobbar så mycket jag orkar i trädgården. Brukar bara bli 1 tim. numera. Orkar inte följa med i gym.program på TV t ex men rör mig ju mycket ändå med hushållsarbete. Går en promenad med hunden ca 1-2 km om vädret är lugnt och torrt. Känner mig inte särskilt aktiv men hoppas att det jag gör ska räcka för att hålla mig i form om det värsta skulle hända.
Såvitt jag förstår hävdar väl inte heller den brittiske läkaren att hans andningsövningar skulle kunna förebygga covid-19, utan bara att de bidrar till att upprätthålla lungfunktionen. Det bästa är kanske en kombination av Fagervik Olséns och den brittiske läkarens förslag, nämligen att BÅDE försöka vara upprätt så mycket som möjligt OCH ta djupa andetag med femsekunderspauser avslutat med en hostning. Det ena behöver ju inte utesluta det andra.
Undrar ändå om dessa andningsövningar, om de görs i förebyggande syfte, ändå kan hjälpa till att stärka lungorna, så att de klarar påfrestningar eller syresätter bättre vare sig man blir sjuk eller inte?
Inga har kommenterat på denna sida ännu