Allt fler regioner erbjuder sprututbyte
Fler och fler regioner har infört sprututbyte för personer som injicerar droger, och förändringen tycks ha skett sedan kommuners vetorätt slopades 2017, rapporterar Läkartidningen.
En kartläggning som Läkartidningen gjort visar att lagändringen lett till att fler regioner infört sprututbyte.
Tidigare har kommuner kunnat lägga sitt veto när regioner velat införa sprututbyte. Men sedan lagändringen 2017 är det fritt fram för regioner att själva fatta beslut om att införa sprututbyte.
Före lagändringen hade 8 av landets 21 regioner tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg, IVO, att bedriva sprututbytesverksamhet. Läkartidningens kartläggning visar att det idag finns 14 stycken, varav 6 stycken infördes under det senaste året.
Infört i Göteborg — trots tidigare motstånd
I Göteborgs stad fanns länge ett politiskt motstånd mot att dela ut rena sprutor till missbrukare.
– Vi har helt klart legat efter. Men vi får vara nöjda med att ha kommit i gång nu, för vi tror ju att sprututbytet kommer att fylla en viktig funktion, säger Magdalena Ydreborg, infektionsläkare.
Strax före jul infördes sprututbyte i regionen och sedan dess har drygt 100 personer skrivit in sig. Gissningsvis finns mellan 900 och 1 200 personer som injicerar droger i hela Stor-Göteborg.
Så kan Viruseptin hjälpa dig att stå emot höstens förkylningar
Gör dig och familjen redo för hösten! Munspray, nässpray och sugtabletter från Viruseptin förebygger förkylning och influensasymtom, och förkortar sjukdomstiden om ni redan blivit sjuka.
“Minska risken för blodsmittor”
Men sprututbytesverksamhet handlar enligt Magdalena Ydreborg om mycket mer än att dela ut sprutor.
– Syftet är ju att minska risken för blodsmittor som hepatit B och C samt hiv. Men det här är också ett sätt att sänka tröskeln att ta sig till vården för den här gruppen. Det är en utsatt grupp som vi vet inte har så mycket kontakter med sjukvården, men där det finns ett stort vårdbehov, säger hon och tillägger:
– Vi vill att det inte ska finnas så många barriärer, som att man ska boka en specifik tid för att komma hit. Sedan är vi ju medvetna om att det tar tid att bygga upp ett förtroende.
Ytterligare ett syfte med mottagningen är att underlätta kontakten med beroendevården – för den som vill.
Enligt Frida Asteberg, sjuksköterska och sektionsledare, jobbar personalen på sprututbytet mycket med att få patienterna att känna sig respekterade och välkomna.
”Livet med hiv” – en ny podd från Posithiva Gruppen
”Livet med hiv” är en helt ny podd från Posithiva Gruppen, Sveriges största patientorganisation för personer som lever med hiv. Podden innehåller både personliga och professionella reflektioner kring hur det är att leva med hiv i Sverige idag.
– Det är det allra viktigaste, tycker jag. Vi vill att de ska känna sig så trygga här att de vågar vara öppna med oss, säger hon och fortsätter:
– Vårt mål är inte att alla ska bli drogfria. Men de vi på något sätt kan hjälpa till drogfrihet vill vi försöka hjälpa. Målet är ju primärt att minska risktagandet för dem medan de har sitt missbruk, och då är det väldigt viktigt att tröskeln är låg.
Screenar för hepatit C och HIV
Den mottagning som Läkartidningen besökt i Göteborg screenar även för hepatit C och HIV, samt vaccinerar mot exempelvis hepatit B. De tar också hand om bölder och hudinfektioner och andra hälsoproblem som patienterna behöver hjälp med. Vid behov slussar personalen vidare till andra vårdinstanser. Fler dagar i veckan finns läkare på plats och på mottagningen finns även barnmorskor och kuratorer knutna.
Tanken är att framöver kunna erbjuda behandling med de nya läkemedel som revolutionerat behandlingen vid hepatit C och där aktivt missbruk inte längre är en kontraindikation för behandling.
Vårdenhetschefen och ansvarig för sprututbytesverksamheten, Panos Vasilakis, säger till Läkartidningen att det är viktigt att patienten kommer till mottagningen kontinuerligt, för att få ett bra behandlingsresultat.
– Vi har några patienter med nyupptäckt hepatit C som är aktuella. Men även patienter med tidigare känd hepatit C, säger han till Läkartidningen.
Panos Vasilakis räknar med att även kunna dela ut överdosmotgiftet naloxon till personer med risk för opioidöverdos. Det är också något som rekommenderas starkt i de nationella riktlinjer för vård och stöd vid missbruk och beroende som Socialstyrelsen publicerade i slutet av januari.
– Vi har ett nära samarbete med substitutionsmottagningen som finns här intill. De har redan börjat dela ut naloxon till personer med ett intravenöst heroinmissbruk. Jag tror att vi också är i gång inom kort, säger Panos Vasilakis till Läkartidningen.
Här är sprututbyte på gång
Läkartidningens kartläggning visar att det i dag är Värmland, Dalarna, Västmanland, Västernorrland, Örebro, Jämtland Härjedalen och Gävleborg som ännu inte börjat erbjuda sprututbyte. Men flera av dem är nu på gång. Både Värmland och Örebro har planer på att dra i gång redan till sommaren.
Region Jämtland Härjedalen och Region Västernorrland har redan fått tillstånd från IVO att bedriva sprututbyte, och nyligen fattade även Region Dalarna beslut om att ansöka. De hoppas kunna dra igång under 2019.
Region Västmanland fattade beslut om att ansöka om tillstånd redan 2017, men ansökan är ännu inte skickad på grund av det krävs en lokal och en adress till verksamheten. Region Gävleborg har tidigare inte haft frågan på agendan, men frågan tycks nu vara aktuell och ett eventuellt införande kan ske först 2020.
Nya mottagningar är också på gång på flera håll i landet där det redan idag finns mottagningar. Stockholm ska exempelvis få en ytterligare mottagning, förutom den som redan finns 2013 vid Capio S:t Görans sjukhus. Även i Region Blekinge finns intresse av att öppna en ytterligare mottagning med sprututbyte.
- Läkartidningen - http://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2019/02/Snart-rena-sprutor-i-hela-landet/
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu