Allt fler blir sjuka av farlig matbakterie
Det blir allt vanligare i Europa att människor blir sjuka av listeriabakterier. I Danmark och Sverige till exempel har det aldrig tidigare rapporterats in så många fall som det gjordes förra året, rapporterar Ekot. Det rör sig om en allvarlig typ av listeria som främst drabbar äldre personer med nedsatt immunförsvar. Det är ännu väldigt oklart vad de senaste årens ökning beror på men EU-länderna jobbar nu med att kartlägga vad orsaken kan vara.
– Resultatet av de rapporter och artiklar som skrivits hittills är att man vet inte förklaring till denna ökning, säger Sofie Ivarsson, epidemiolog på Smittskyddsinstitutet, till Ekot.
Ifjol anmäldes 73 fall av listeriainfektion i Sverige, och hittills i år har 39 fall upptäckts. Denna listeriatyp kan ge influensaliknande symtom som kan leda till hjärnhinneinflammation, blodförgiftning och i värsta fall döden. Listeriabakterier kan finnas i till exempel opastöriserade ostar, rökta fiskvaror, smörgåspålägg och färdigrätter. Bakterien växer till sig vid kylförvaring.
EU-kommissionen har nu bestlutat att starta en provtagning på livsmedel i alla EU-länder för att reda ut vad listeriaökningen kan bero på. I Sverige har man hittills inte hittat några överraskningar, trots att man utökat sin provtagning.
– Vi ser ju att just gravad och rök fisk som är vacuumförpackad kylförvaras under längre tid. Det ser ut som att det är även i den här kartläggningen kommer att vara i den typen av mat där det är vanligast att hitta listeria, säger Mats Lindblad, mikrobiolog på Livsmedelsverket, till Ekot.   
En teori till varför antalet fall av listeriainfektion ökar handlar om maten till äldre personer.
– I Danmark hade man ett utbrott förra året som man kunde koppla till mat som levererades till äldreboende, men där instruktionerna inte var tillräckligt tydliga eller att de äldre inte förstod att man skulle hetta upp maten utan åt den otillräckligt tillagad och därmed fick i sig listeriabakterier som kunde finnas i produkterna, säger Sofie Ivarsson på Smittskyddsinstitutet.
Så kan Viruseptin hjälpa dig att stå emot höstens förkylningar
Gör dig och familjen redo för hösten! Munspray, nässpray och sugtabletter från Viruseptin förebygger förkylning och influensasymtom, och förkortar sjukdomstiden om ni redan blivit sjuka.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu