Allt färre använder antibiotika
De färska siffrorna kommer från Folkhälsomyndigheten. Förra året hämtade svenskarna ut 328 recept med antibiotika per 1000 invånare, jämfört med 343 år 2013. Trenden med mindre användning av antibiotika har varit tydlig de senaste åren, menar Jenny Hellman som är apotekare vid Folkhälsomyndigheten.
– Sedan 1990-talet har försäljningen gått ner med mer än 40 procent, säger hon till Dagens Medicin.
Men Jenny Hellman är inte säker på att det räcker.
– Man kan konstatera att det finns stora skillnader i landet och det tyder på att det finns fortsatt potential att minska mer.
Hon påpekar att man främst vill åt den onödiga användningen av antibiotika.
Så kan Viruseptin hjälpa dig att stå emot höstens förkylningar
Gör dig och familjen redo för hösten! Munspray, nässpray och sugtabletter från Viruseptin förebygger förkylning och influensasymtom, och förkortar sjukdomstiden om ni redan blivit sjuka.
– Det är viktigt att hela tiden hålla koll på att komplikationer och allvarliga infektioner inte ökar och vi ser ingen sådan trend. Vanliga enkla luftvägsinfektioner behöver inte behandlas med antibiotika och många förkylningar orsakas av virus och då hjälper det inte alls med antibiotika. Det är den onödiga användningen vi vill undvika, säger hon till tidningen.
När det gäller antibiotikaanvändandet inom slutenvården ligger dagens nivå på samma som för 2013. Men även där ses en positiv trend med mer smalt verkande antibiotika i stället för bredspektrumantibiotika, påpekar Jenny Hellman.
Kommentera denna artikel
Det har blivit löjligt med denna rädsla för att skriva ut antibiotika!
Två gånger har mina barn varit i stort behov av antibiotika och blivit nekade, trots att jag åkt in med dem flera gånger under sjukdomstiden.
Det har resulterat i att mitt största barn blev döv på ena örat eftersom bakterierna spred sig till hörselsnäckan och förstörde den.
Detta hade kunnat undvikas om han hade fått rätt hjälp och mediciner när vi sökte hjälp tre gånger på en vecka och blev hemskickade igen.Stackaren var så sjuk så han kunde inte ens stå upp, dels pga att han var så yr och dels pga den höga febern och kräkningar som gjort honom nästan uttorkad, vi fick bära in honom till doktorn som inte ens gjorde en undersökning, som sagt tre gånger var vi där och ingen ordentlig undersökning gjordes!
Nu är min son döv på örat i resten av sitt liv ochdetta hade kunnat avhjälpas om läkaren gjort sitt förbannade jobb!
Vi har fått bekräftat att det var en allvarlig öroninflammation och att detta gjort honom döv.
Det ska inte vara någon tävling hur mycket eller lite antibiotika skrivs ut, utan de ska skrivas ut där det finns behov för det, alltså man ska ha en grundläggande kunskap om när man använder antibiotika, det får inte vara så att man chansar.
Jag tycker stt det ör bra att inte läkarna skriver ut så mycket antbitika. Då gör det mer nytta då vi verkligen behöver det
Inga har kommenterat på denna sida ännu