Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Karolinska startar digital hepatit C-mottagning

Det enda som behövs är en smartphone och internetuppkoppling på den digitala hepatit C-mottagningen som planeras på Karolinska universitetssjukhuset, skriver Dagens Medicin.


Publicerad den: 2019-08-02

Karolinska startar digital hepatit C-mottagning
Annons

– Vi försöker hitta nya vägar att nå patienter på, både de som ligger i riskzonen för hepatit C och de som redan är smittade. Om allting klaffar planerar vi att starta den 1 september, säger Soo Aleman, överläkare och patientflödeschef för kroniska infektioner på Karolinska universitetssjukhuset, till Dagens Medicin. 

Besöket börjar på nätet

För den som vill besöka mottagningen börjar med att leta sig fram till webbsajten Hepatitctest.nu. Där kan man redan i dag svara anonymt på frågor för att se om man tillhör en riskgrupp. Den som gör det uppmanas att kontakta sin vårdcentral för att ta ett blodprov.

Den 1 september byts uppmaningen mot en digital egenremiss med provtagning. 
Förändringen gäller först och främst invånare i Region Stockholm.

Annons
Annons

– Stockholmare som ligger i riskzonen enligt testet kan då logga in på sajten med mobilt bank-id och direkt få en elektronisk remiss. Sedan kan de gå till vilken vårdcentral som helst som har Karolinska som labb och testa sig. Vi får då testet i vår inlåda, säger Soo Aleman.

Om provsvaret är negativt får patienten veta det, om svaret är positivt blir patienten kallad till den digitala hepatit C-mottagningen på Karolinska universitetssjukhuset.

– Man behöver aldrig fysiskt komma till sjukhuset, utan får kontakt med sjuksköterskor och läkare via video. Man kopplar upp sig och pratar som vid ett vanligt läkarbesök och vi tar beslut om behandling, säger Soo Aleman.

Upplägget är dock inte nytt, bara i år har två infektionskliniker gett digital hepatit C-behandlig till intagna på anstalter med gott resultat.

Annons
Annons

– Vi har nio anstalter i Stockholmsregionen och det finns ingen möjlighet för oss att åka ut till alla, utan patienten kopplar upp sig digitalt via videoteknik och sedan kör vi behandling. Läkemedel skickar vi på e-recept som anstaltssjuksköterskorna hämtar ut, men själva beslutet och behandlingen håller vi på Patientområde infektionssjukdomar i.

– Skillnaden i det nya projektet är att vi genom webbaserade tester även kan nå personer i riskzon, utan remissförfarande i deras hemmiljö, säger Soo Aleman.

Digitala vård kan nå personer fast i missbruk

Tidigare studier av forskare från Karolinska universitetssjukhuset och Örebro visar att över hälften av alla med hepatit C-infektion inte hade någon kontakt med sjukvården 2014. Över 20 procent av alla som är infekterade vet inte ens om att det är smittade med sjukdomen.

I Sverige sprids sjukdomen framförallt mellan personer som injicerar droger, på grund av smittade injektionsverktyg som användare lånar av varandra. Folkhälsomyndigheten rapporterade i slutet av juli att antalet smittade fall successivt minskat under de senaste fem åren. Uppskattningsvis har drygt 32 000 personer hepatit C i Sverige idag.

Digitala vårdlösningar kan underlätta för sjukvården att nå patienter i missbruk och utan fast bostad, det menar Soo Aleman.

– Vi har sjuksköterskor som åker ut till bland annat patientorganisationer eller beroendemottagningar utanför sjukhuset och möter patienter där. De vill oftast inte komma till något sjukhus och ännu mindre träffa en läkare, men de kan tänka sig ett videosamtal, säger Soo Aleman.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Hon har behandlat hemlösa för hepatit C-infektion digitalt.

– Jag har till exempel haft en patient, en hemlös person, som stod i en trappuppgång och kopplade upp sig exakt klockan tio när det var dags för videobesök. Jag bedömde om patienten kunde behandlas och så startade vi behandling. Den personen behövde aldrig komma till sjukhus, säger Soo Aleman.

 En mobiltelefon med internetanslutning är allt som krävs?
– Ja, det räcker för behandling. Många hemlösa har en smartphone och internetuppkoppling kan man få gratis på många ställen, säger Soo Aleman.

Läs även: Experten om behandling mot hepatit C

    Källor

  • Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2019/07/31/karolinska-startar-digital-hepatit-c-mottagning/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.