Fler inom beroendevården får behandling mot hepatit C
Tidigare har personer inom beroendevården haft dålig tillgång till vård för hepatit C. Men ett nytt projekt på Sahlgrenska universitetssjukhuset gör det nu möjligt att ge fler behandling mot infektionen.
– Innan projektet drog igång såg vi att endast hälften av de personer inom gruppen som hade en aktiv hepatit C-infektion hade kontakt med infektionskliniken, säger Simon Larsson, läkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och ansvarig för projektet.
Obehandlad hepatit C kan leda till skrumplever och levercancer men sedan några år tillbaka finns effektiv behandling som i stort sett botar alla som får den. Infektionen är vanligt förkommande hos personer som någon gång i livet injicerat droger. Samtidigt har dessa personer länge haft dålig tillgång till vård och behandling.
Därför bestämde sig Simon Larsson och hans kollegor för att starta ett projekt som tar vården närmare patienterna. Detta genom att flytta vården från Infektionskliniken till Substitutionsmottagningen.
– Genom att förflytta hepatit C-vården till Substitutionsmottagningen når vi många som vi annars inte hade nått, säger Simon Larsson.
Läs även: Hepatit C och rätten till att bli frisk
Låt inte diarré förstöra en efterlängtad semester
Magproblem och diarré är en vanlig anledning till en förstörd semester och orsakas oftast av bakterier tex campylobacter, ETEC, salmonella eller shigella. En annan orsak till diarré kan vara kolerabakterien. Valneva Sweden AB, 105 21 Stockholm
Redan börjat utreda och behandla hepatit C
Alla som kommer till mottagningen får testas för blodsmitta (hepatit B och C samt HIV) och om det visar sig att de har en infektion erbjuds kompletterande utredning och behandling, förklarar Simon Larsson.
– I dagsläget har vi utrett 20 personer som är smittade med hepatit C-virus och några har redan påbörjat behandling medan övriga kommer igång i år. Vi har även vaccinerat ett 40-tal personer mot hepatit B-virus.
Projektet är ett samarbete mellan Beroendekliniken, Infektionskliniken och Klinisk mikrobiologi och kunde realiseras tack vare ett bidrag från Västra Götalandsregionens Innovationsfond.
- Sahlgrenska akademin - http://news.cision.com/se/sahlgrenska-universitetssjukhuset/r/fler-far-behandling-mot-hepatit-c-genom-nytt-projekt,c2510423
Kommentera denna artikel
Bor i spånga levt med hepatit c i 25 år minst vilket sjukhus kan jag kontakta om hjälp med detta lever ett skonsamt liv nuförtiden fick det genom sprutnarkomani
Inga har kommenterat på denna sida ännu