Bara svårt sjuka får ta del av effektiva hepatitläkemedel
Under den senaste tiden har det kommit nya och mycket effektiva läkemedel mot hepatit C. Nu har Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beslutat att de nya läkemedlen endast ska subventioneras för de som är svårast sjuka. Det inkluderar patienter som genomgått organtransplantation eller är i fibrosstadium F3 och F4. Här ingår även personer som har fått skador på andra organ än levern till följd av sjukdomen.
Totalt handlar det om cirka 10 000 patienter av 40 000 som är drabbade av hepatit C. Det vill säga, en fjärdedel kommer att få läkemedlen subventionerade.
– Det är viktigt att de svårast sjuka patienterna får behandling först. Det här beslutet utgår från att säkerställa det, säger Sofia Wallström som är generaldirektör för TLV, till Dagens Medicin.
Läkemedel för behandling av hepatit C är dyra, men troligtvis kommer det snart att ske prissänkningar eftersom fler nya preparat är på ingång, menar Sofia Wallström.
TLV:s beslut har kritiserats av Riksföreningen hepatit C som tycker att en större del av de drabbade ska få tillgång till behandlingarna. Ola Weiland, som är professor i infektionssjukdomar och överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, står dock bakom TLV:s beslut.
Låt inte diarré förstöra en efterlängtad semester
Magproblem och diarré är en vanlig anledning till en förstörd semester och orsakas oftast av bakterier tex campylobacter, ETEC, salmonella eller shigella. En annan orsak till diarré kan vara kolerabakterien. Valneva Sweden AB, 105 21 Stockholm
– När man får nya effektiva läkemedel måste man införa dem stegvis och det är rimligt att de som har mest nytta av dem får dem först, säger han till Dagens Medicin.
Det närmaste året kommer flera nya läkemedel mot hepatit C att introduceras, påpekar Ola Weiland.
– Redan vid årsskiftet kommer två till nya läkemedel och sedan kommer ännu fler. Med fler läkemedel ökar konkurrensen, vilket gör att läkemedlen blir billigare och kan ges till fler patienter, säger han till Dagens Medicin.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu